Szezonális munkák: aki nem tud elhelyezkedni a versenyszférában, annak irány a közmunka

Ezt Bodó Sándor, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Az államtitkár szerint a jó idő beálltával elindulnak a munkák a mezőgazdaságban és az építőiparban. Véleménye szerint a szezonális ágazatok termelésének újraindulása és a járványügyi enyhítések, ahogy mondta, „az álláskeresők egy jelentős részét fel fogja szívni”. Ehhez hozzátette, hogy akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak. Hogy ez hány embert érinthet, arról nem beszélt, azt mindenesetre jó jelnek nevezte, hogy a tavalyi visszaesés után számításuk szerint ismét több mint 4,5 millió magyar embernek van munkája.

Továbbra is elsődleges célként emelte ki a teljes foglalkoztatottságot, az inaktív személyeknek, ösztönzők segítségével, a munkaerő piacra történő belépését, az új munkavállaló felvételéhez nyújtott bértámogatásokat. További ilyen ösztönző lehet, mondta, hogy megfelelő kormányzati intézkedésekkel a közfoglalkoztatottak egy része is átvezethető az elsődleges munkaerő piacra.

Bodó szerint a járvány következtében az IT-szektor létszáma dinamikusan fog bővülni, de általánosságban a szolgáltató szektorban is jelentős számú munkahely jöhet létre.

Forrás: Világgazdaság

Bodó SándorfoglalkoztatásInnovációs és Technológiai Minisztériumközmunkaprogrammunkanélküliség