Szeviép és K-Art csőd: határidőket túllépő önkormányzat, ismeretlen károsultak

Mint azt megírtuk, Lázár János nem ment el, októberre halasztották Márki-Zay Péter rágalmazási ügyét, mely a Szeviép és a K-Art cégek csődjével hozható összefüggésbe. Megpróbáltuk összeszedni a tudnivalókat a két cég csődjével kapcsolatban.

Lázár nem ment el, októberre halasztották Márki-Zay rágalmazási ügyét | Hódpress.hu | Vásárhely. Igazán.

Ügyvédje elmondása szerint frakcióülésen volt, ezért nem tudott jelen lenni ma 13 órától a Szegedi Bíróságon a K-art-csőddel kapcsolatos rágalmazási ügy tárgyalására. A magánvádló távolmaradása miatt a tárgyalást október 21-re halasztották. Márki-Zay Péter arról beszélt a bíróság előtt, szeretné, ha lefolytatnák az ügyet.

A K’Art egykori tulajdonosa szerint a csődjét elsősorban az önkormányzat szerződésszegő magatartása okozta

A K’Art cégcsoport három vállalkozása PPP konstruckióban megépíttette a Balogh Imsi Sportcsarnokot, 2008-ban adták át. Kendi Imre, egykori K’Art tulajdonos az Átlátszónak 2018 nyarán azt mondta, a Lázár János vezette önkormányzat 2010-től nem fizette a szerződésben szereplő 107 milliós éves szolgáltatási díjat. Elmondása szerint az önkormányzat egyetlen alkalommal sem fizetett időben, sőt az első három hónapot sem fizették ki. A cégnek a bank előírása miatt három havi törlesztőrészletet a számlán kellett tartania, azonban emiatt és a válság miatt ez nem sikerült.

A csarnokot nem tudták kiadni, végül 2011-ben fizetési meghagyást adtak be a Lázár János vezette önkormányzat ellen. Kendi elmondása szerint ennek az lett a vége, hogy egyoldalúan felmondta az önkormányzat a szerződés, majd feljelentette a K’Art-tot a közbeszerzési bíróságnál, a NAV-nál, az ügyészségnél, valamint kártérítési pert indított.

A hatóságok nem marasztalták el őket, az önkormányzat minden pert elvesztett, de még akkor sem fizettek nekik. A bank felmondta a cég hiteleit, így 2013-ban csődbe mentek.

Kendi Imre szerint a K’Art cégcsoport csődjét elsősorban az önkormányzat szerződésszegő magatartása okozta. Abban az időben Lázár János volt a polgármester, erre utalt Márki-Zay Péter is videós beszámolójában: ,,Lázár János nemcsak sikeresen csődbe vittea K-Artot annak idején, hanem a károsultaknak ígért kártalanítást és ezt azóta sem tette meg”.

A kártalanításról már 2016-ban lehetett olvasni. Szabó Bálint, a K’Art károsultak képviselője sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Lázár János, mint a térség országgyűlési képviselője többször fogadta őt és az alvállalkozókat. Miniszterelnökséget vezető miniszterként beosztottjához, közigazgatási államtitkárhoz, Vidoven Árpádhoz utalta az ügyet, annak mielőbbi megoldása érdekében. Négy évvel ezelőtt azt mondták, hogy ,,az alvállalkozók kártalanítása folyamatban van.”

Csak néhány cégnév ismert a szeviépes kártalanításból

A Szeviéppel kapcsolatban Márki-Zay azt mondta: ,,Lázár János nem azért kastélytulajdonos, mert visszacsorgattak neki pénzt, hanem nyilván a tehetsége folytán tett szert igen tetemes vagyonra, bár nyilván ő folyamatosan állami alkalmazott volt”.

2018-ban Lázár János közbenjárásával 2,4 milliárd forint költségvetési pénzt fizettek ki a Szeviép csődje miatt, a közlések szerint 150-160 vállalkozás között. Érdekesség, hogy miután kifizették a pénzt, nem közölték, kik voltak azok a károsultak, akik tíz év után részesülhettek a kormány által kiosztott pénzből. Csak néhány cégnevet lehet tudni, így például a HÓDInvest-FAKTOR Kft.-t, a Pannon Útépítő Kft.-t, a Csavarker Plusz Kft.-t. Ezekről a cégekről egyébként kiderült, hogy nem kellett őket talpra állítani, mindhárom nyereséges volt.

Lázár János és Szabó Bálint többször egyeztetett a szeviépes kártalanítás előtt. Utóbbi egyszemélyes cége 2017-ben alig haladta meg a 4 milliót, a kárpótlás idején közel harmincszoros, egészen pontosan 114,7 millió forintos bevételt könyvelhetett el.

bíróságHódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay PéterSzegedvállalkozás