Szeptembertől is lesz ovibusz Vásárhelyen

Ahogy megírtuk, szeptember 1-től új vállalkozó, a Balaton Busz Bt. látja el a tömegközlekedési szolgáltatást Vásárhelyen. Eddig a Joványbusz volt megbízva a feladattal, de ők szállították a külterületi óvodásokat is. Augusztus végéig kijelöléssel még szintén ők végzik a tömegközlekedés szolgáltatását, az óvodabuszokra pedig külön, új beszerzést indít el az önkormányzat – erről számolt be Márki-Zay Péter az Időben-ben.

A Joványbusz Vásárhelyen évek óta nemcsak a városi tömegközlekedést, de az iskolabusz-szolgáltatást – amely később óvodabusszá szűkült – is ellátta. Sokan aggódhattak, hogy ha most változik a szolgáltató a tömegközlekedésnél, akkor mi lesz az ovibusszal. A polgármester az Időben csütörtöki adásában mindenkit megnyugtatott, hogy szeptembertől is lesz ovibusz, a beszerzési eljárás folyamatban van.

Azt is elmondta, ez a tömegközlekedési szolgáltatástól teljesen független, a nyertest pályázat útján fogják kiválasztani, lehet, hogy a Joványbusz lesz, lehet, hogy a Balaton Busz, vagy egy harmadik vállalkozó – aki a legjobb ajánlatot adja. Kihangsúlyozta, az önkormányzat mindenképpen gondoskodik az óvodások szállításáról.

Márki-Zay felhívta a figyelmet, hogy a tankerület tavaly arra hivatkozva szüntette be az iskolabusz-járatot a külterületi településrészek többségében, hogy túl drága – 83 milliós – ajánlatot kaptak rá a Volánbusztól. Eközben ugyanerre – iskola- és óvodabusz – a Joványbusz 37 milliós ajánlatot adott a városnak.

Ha a tankerület nem azt nézné, hogy hogyan tehet be a gyerekeknek, együttműködő lenne, akkor a város most is, jutányos áron be tudná szerezni ezt a közös szolgáltatást, és tudnánk nyújtani minden Vásárhely külterületén élő iskolásnak és óvodásnak.

A fentieket alátámasztva a polgármester elmesélte, tavaly volt olyan külterületi család, aki kérte, óvodás gyermekük mellé, a busz üres helyére hadd szálljon fel az iskolás testvére is. Az önkormányzat ezt megengedte, a tankerülethez tartozó iskolák viszont keresztbe tettek ennek, megakadályozták, gyakorlatilag megtiltották.

Nézzék meg az Időben adásának vonatkozó részét!

Balaton BuszHódmezővásárhelyIdőbeniskolabuszJoványbuszkülterületMárki-Zay PéteróvodabusztankerületVásárhelyVTV