Szeptembertől a fizetést is 5 másodpercen belül utalják, de nem minden bank

Néhány pénzintézet ügyfelének jövő évig várni kell, hogy a munkaadója által utal fizetése 5 másodpercen belül megérkezzen számlájára. Két hazai banknál viszont már szeptembertől működni fog a rendszer.

Szeptember 1-jén kezdődik az azonnali fizetési rendszer történetében a második szakasz. Ekkortól az MNB lehetővé teszi, hogy a bankok a vállalati kötegelt átutalásokat (ezek jellemzően a bérek), az értéknapos és rendszeres utalásokat, valamint a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is beküldjék a rendszerbe. Vagyis a fizetések esetében is valóra válik a 5 másodpercen belüli utalás.

Az azonnali fizetési rendszer március 2-án elindult. Ennek lényege, hogy a magánszemélyek bankszámlájáról legfeljebb 10 millió forint értékben elindított pénzeknek legfeljebb 5 másodpercen belül a célba kell érniük 0-24 órában.

A Privátbankár megtudta, nem kötelező a bankoknak, hogy a náluk számlát vezető vállalatok számára biztosítsák, hogy a dolgozók bérét 5 másodpercen belül eljuttassák a munkavállalók számlájára. A lap ezután körbekérdezte a pénzintézeteket, melyik lesz hajlandó biztosítani ezt a szolgáltatást szeptember elsejétől.

Csak két helyről érkezett pozitív válasz: a Budapest Bank és az OTP Bank teljesítik azonnal a vállalati kötegelt átutalásokat.

A CIB-nél, az MKB-nál és a Takarékbanknál legkorábban 2021-től indíthatják az azonnali fizetési rendszerben a náluk számlát vezető vállalatoktól beérkező bérátutalási kérelmeket. Az UniCredit nem jelölt meg konkrét időpontot.

azonnalifizetésMagyar Nemzeti Bank