Szeptemberben várható ítélet a Szabó-Lázár-ügyben

A Szegedi Járásbíróságon csütörtökön folytatódott annak az ügynek a tárgyalása, melyben Lázár János magánvádlóként perli Szabó Margitot, a Vásárhely Jövőjéért Egyesület elnökét.

A második tárgyalási napon az alperes bizonyítékait ismertette a bíróság. Mint ismert, a Szabó Margit által vezetett civil egyesület tavaly márciusban olyan szórólapokat terjesztetett Hódmezővásárhelyen, melyeken komoly vádakat fogalmaztak meg az országgyűlési képviselővel szemben. Az egyesület elnöke ezeket az állításokat igyekezett igazolni újságcikkek, illetve nyilvánosan elérhető adatok alapján. Az előző tárgyaláson tizenöt napot adott az ügyben eljáró bíró Szabó Margitnak, hogy a szórólapokon megfogalmazott minősítéseket, vádakat igazolja a bíróság előtt.

A civil egyesület vezetőjének munkáját Márki-Zay Péter polgármester is segítette azzal, hogy felhívást tett közzé: ha bárkinek van olyan írásos anyaga mely Lázár János korruptságát, alkalmatlanságát vagy bosszúszomját igazolja, adja azt át Szabó Margitnak. Az iratismertetés előtt Márki-Zay Péter egyik videójából is idézett a bíró, melyben a polgármester felteszi a kérdést: vajon ki lehet-e mondani egy közszereplőről ma Magyarországon, hogy korrupt, vagy alkalmatlan?

A szórólapokon a következő kifejezések, állítások szerepeltek, melyeket Lázár János sérelmezett: alkalmatlan, még a kastélyához vezető utat is ellopta, veszteségessé tette a mezőhegyesi ménesbirtokot, kétszer is csődbe vitte Hódmezővásárhelyt, illetve közpénzből finanszírozott magánjellegű munkákat. Az összes állításhoz csatolt az alperes olyan cikkeket, dokumentumokat, melyek ezeket voltak hivatottak igazolni. Lázár János ügyvédje viszont azzal érvelt, hogy ügyfelét egyszer sem ítélték el a felsorolt cselekmények miatt.

A bíróság ugyanakkor elutasította Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszter tanúként való meghallgatását is, amit a vádlott kezdeményezett. A tárgyaláson ezúttal sem jelent meg Lázár János, és valószínűleg a per folyamán nem lesz jelen egyetlen tárgyaláson sem. A per szeptember 28-án folytatódik két tanú meghallgatásával, és ezen a tárgyalási napon várhatóan ítéletet is hirdet a bíróság.  

HódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay PéterSzabó Margit Momó