A kulináris élvezetek tárházát és a vásárhelyi ízeket felvonultató rendezvénynek szeptember 14-én az Árpád utcai tájház ad otthont. A főzni kívánók szeptember 12-ig jelentkezhetnek rá.
Az idén már tizenkettedik alkalommal rendezik meg szeptember 14-én a Vásárhelyi Ízök Fesztiválját. A helyszín ezúttal is az Árpád utca tájház lesz, ahol aznap reggel 8-tól lehet elkezdeni az ételek helybeni készítését (az előkészületek azonban már 7-kor elkezdődnek).
A szakmai zsűri délelőtt 11-től kóstolja és bírálja el az otthon készített, s a rendezvényre benevezett süteményeket, majd délben belemerítik a kanalaikat a helyben készült levesekbe, előételekbe, hogy aztán 13 órától az ízlelőbimbóikat már az egytálételek kóstolásával tegyék ismét próbára.
14 órától pedig már a helyben készült sütemények gazdái izgulhatnak azon, hogy tetszik a zsűri tagjainak az általuk készített finomság.
A megmérettetésen egyébként három kategóriába sorolják az indulókat: az elsőbe a Vásárhelyi Értéktárba felvett ételek (táskaleves, hideg disznópaprikás, dörölye, tarhonya, túrós lepény, főtt perec) készítői kerülnek, a másodikban indulhatnak az egyéb vásárhelyi ízök kategóriájába besorolható ételek, azaz a vásárhelyi levesek, előételek, egytálételek, sütemények, míg a harmadik kategóriába a ,,Más ízök” tartoznak, ahol szintén leveseket, elő- és egytálételeket, süteményeket lehet sütni, főzni.
Ez alkalommal is várják az ifjú séfeket, azaz mindazokat, akik még kis-, vagy fiatalkorúak, ők két kategóriában (14 évnél fiatalabbak és 14-18 év közöttiek) versenyeznek. A szervezők az utóbbi két kategóriában elvárják egy-egy, a gyerekeket koordináló felnőtt részvételét.
Nevezni saját alapanyaggal lehet, – a szervezők csak egy-egy sörpadkészletet biztosítanak a csapatoknak – a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával, illetve egyéni indulónál a név és minden esetben az elérhetőség megadásával Csáki Zsolt gasztro-lovagnál a hod.gasztrolovag@gmail.com e-mail címen (a levél tárgya: VIF 2024) jelentkezési lap visszaküldésévél, vagy személyesen az aláírt lappal Sonkoly Ágnesnél a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Egy csapat több kategóriában is indulhat, a csapatok létszámát nem maximálták, az ételeket csak ők fogyaszthatják el.
Az öttagú zsűri, mely az ételek tálalását is figyelembe veszi a döntéskor, az ételeket díjjal jutalmazza, s így osztja ki a Vásárhelyikum minősítést.
A jelentkezési lap itt érhető el, de igényelhető akár a bfmkprogramok@gmail.com email címen!