Szeptember végéig Vásárhelyen is rendőrök vigyázzák az iskolásokat

A rendőrség Iskolapélda néven indított kampányt annak érdekében, hogy a tanévkezdés időszakában ne történjen gyerekeket érintő baleset az utakon. Reggel és kora délután is az iskoláknál segítik a gyerekek biztonságos közlekedését.

A reggeli iskolakezdés előtt rendőrök segítik a gyerekek átkelését a vásárhelyi iskolák előtt – tapasztalták a szülők és a gyerekek a szeptember 2-i tanévkezdés óta. Az, hogy a gyerekek biztonságos átkelését biztosítják nem újdonság, hiszen megtették azt az előző évek iskolakezdésekor is. A rendőrség most kezdődött Iskolapélda nevű kampánya is annak érdekében indult, hogy a tanévkezdés időszakában ne történjen gyerekeket érintő baleset az utakon.

A rendőrség – a polgárőrökkel együttműködve – szeptemberben Vásárhelyen is az oktatás kezdete előtt és befejezése után kiemelt közterületi jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt – mondta Vad Róbert. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr Főkapitányság szóvivője hozzátette, a rendőrség tapasztalatai szerint tanévkezdéskor a gyerekek közlekedési veszélyeztetettsége magasabb az átlagosnál, ezért is fontos, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítsanak rájuk az autósok. A legfiatalabb iskolásokra is jellemző, hogy alig vannak közlekedési ismereteik, alacsony a veszélyérzetük és nem ismerik fel a kockázatot sem. Ezért rájuk mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol járművek közlekednek.

A rendőrség statisztikái szerint 2023-ban országosan összesen majdnem 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg közlekedési balesetben. Többségük, körülbelül ezren általános iskolások voltak, legtöbben a 10–14 év közötti korosztályhoz tartoztak. Az okokat vizsgálva megállapítható, hogy a gyerekek a legtöbb esetben elszenvedői, és nem okozói voltak a baleseteknek, gyakran a járműben utazva a sofőr szabályszegése miatt sérültek meg.

Mintegy száz gyerek gyalogosként szenvedett balesetet. Tavaly a gyermekeket ért közlekedési balesetek közül nagyjából 1200 könnyű sérüléssel végződött, de 152 esetben súlyos sérülés lett a következmény, és nyolc gyermek életét vesztette. Az autós gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának aránya 2023-ban javult az előző évhez képest, de még mindig nem éri el a kilencven százalékot, vagyis 10-ből 1 gyermek védtelenül utazott a járműben.

A rendőrség tapasztalatai szerint szeptemberben az iskolások közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek.

autósbiztonságCsongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságforgalomHódmezővásárhelyiskolapéldajelenlétszóvivőtanévkezdésVad RóbertVásárhelyvásárhelyi hírek