Szeptember elején rendezik a X. Vásárhelyi Ízök Fesztiválját

Máris lehet jelentkezni a főzőversenyre. Jön az Illényi Katica és Sárik Péter Trió és az Attila Fiai Társulat Varga Miklóssal.

– Már az első megrendezésénél hosszú távra terveztem, hiszen az volt a fejemben, hogy egy csomó olyan fesztivált látunk az országban egy-egy településhez kapcsolódóan, mely már a tizedik, huszadik, harmincadik éve zajlik. Arra gondoltunk annak idején, hogy miért ne lehetne Vásárhelyen is egy gasztrofesztivál? – mondta Csáki Zsolt. A program ötletgazdája és szervezője úgy képzelte, hogy ez a rendezvény megmutatja Vásárhely nagyságát az ételekben is.

– Tudunk gasztronómiai vásárhelyikumokat is mutatni: azaz olyan ételkülönlegességeket, melyek nagyon jellemzőek a városra – mondta.

Csáki Zsolt: szeptember 8-ig várják a nevezéseket

Az Ízök fesztiválját, mely egy év kimaradással 11 éve kezdődött, még ezt megelőzően a Dörölyefesztivállal alapozták meg, majd a harmadik évben találták ki, hogy minden olyan helyi különlegességnek vagy kuriózumnak számító ételt be kellene mutatni, mely hozzátartozik vagy tartozott a helyi konyhához.

A fesztivál egyik attrakciója a főzőverseny, melyet azonban nem a legfontosabbnak tartanak a szervezők. Ennél jóval lényegesebbnek, az együtt főzés örömét. És várják az ifjúsági csapatok jelentkezését is.

– A csapatoknak a levesek, egy tál ételek, nemzetközi ízek vásárhelyi módra, és az akár otthon is elkészíthető sütemény vagy desszert kategóriákban nevezhetnek legkésőbb szeptember 8-án csütörtökig lehet a hod.gasztrolovag@gmail.com email címen, de jelentkezési lapot lehet kérni a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban is.

Csáki Zsolt elmondta, hogy az utóbbi években nagyon átalakult a vásárhelyi konyha, hiszen immár olyan ételeket is készítünk, melyeket más népek, nemzetek készítettek. Szeretnék, ha a mediterrán vagy ázsiai ízek átalakulnának vásárhelyi ízekké.

A részletes program: