Szeptember 15-ig pályázhatnak támogatásra Vásárhelyen az első babakötvényesek – már akik jogosultak rá

Az első babakötvényesek szülei 18 évvel ezelőtt, ünnepélyes keretek között vehették át kötvényüket a városházán, még Lázár János polgármestersége idején. Az önkormányzat akkor ígéretet tett arra, hogy minden hónapban elkülönít minden egyes gyermeknek 3500, illetve később 4000 forintot havonta, amelyet az érintett fiatalok 18. életévüket betöltve kaphatnak meg, és költhetnek el első lakásuk megvásárlására. A feltételek azóta viszont jelentősen változtak – a legtöbben azok közül, akik rendelkeznek babakötvénnyel, így ma már nem is jogosultak a támogatásra.

Idén először, majd ezt követően minden év szeptember 15. napjáig jelezhetik írásban pályázati szándékukat „babakötvény” támogatásra a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány Kuratóriuma felé – az alapító okirat támogatási feltételeinek utolsó, jelenleg is hatályos 2012. január 01. napján kelt módosítása alapján – a 2006. január 01. után született 18. életévüket betöltött első lakóingatlant vásárló vásárhelyi fiatalok a megfelelő nyilatkozatok Közalapítványhoz történő benyújtásával.” – tájékoztat az önkormányzat honlapján.

A babakötvény az eredeti elképzelés szerint minden Hódmezővásárhelyen született, és itt is élő fiatalnak járt volna a 18. életév betöltésével, azonban 2012-ben jelentősen megszigorították a feltételeket, méghozzá visszamenőlegesen – feltehetően azért, mert akkorra már látták, mekkora anyagi terhet róna ez valójában a város költségvetésére.

A most érvényben lévő kritériumok a következők:

A 2006. január elseje után született gyermek, most már fiatal szüleinek is hódmezővásárhelyieknek kell lenni, születésétől fogva az igénylés időpontjáig folyamatosan itt kell élnie, első ingatlanját Hódmezővásárhelyen kell megvásárolnia, továbbá szociálisan rászorultnak kell lennie. Szociálisan rászorult az igénylés szempontjából az, akinek egy főre eső jövedelme a vele egy háztartásban élőkkel együtt nem haladja meg a mindenkori minimálbér 50%-át (ez jelenleg 133 400 forint/hó). De megnézik azt is, van-e a támogatottnak és a vele egy háztartásban élőknek egyéb vagyona (pl. műtárgy, gépjármű, stb.), fejenként az sem lehet több, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 szorosa, vagyis jelenleg 855 ezer forint. A részletes szabályokat, illetve a igényléshez kitöltendő űrlapokat a város honlapján megtalálják.

Márki-Zay: Cinikusan szigorú feltételek

A babakötvény körüli korábbi visszásságokról és a jogosultság feltételeiről Vásárhely polgármestere szokásos vasárnap esti bejelentkezésében beszélt.

Az a Bán Csaba volt sokáig az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki most a város vagyonából akarja hizlalni a saját közösségét

– utalt az egyházközösség által igényelt iskolaépületekre, majd azokra a megkérdőjelezhető ingatlanügyletekre is, melyet a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány (VÁFIKA) bonyolított le korábban, még Bán Csaba kuratóriumi elnöksége alatt. Ezekhez tartozik annak a Kinizsi utcai ingatlannak a tízmilliós veszteséggel történő eladása is, amelyet egy Fideszhez közel álló vállalkozó vett meg az alapítványtól, és ahol nem mellesleg Orbán Viktor tartott kampánybeszédet az idei választási hajrában.

A 2012-ben az akkori, Fidesz által vezetett önkormányzat visszamenőlegesen változtatta meg a babakötvényre jogosultság szabályait, úgy, hogy annak most már csak kevesen tudnak megfelelni – mutatott rá Márki-Zay Péter. „Cinikusan szigorúan húzták meg a feltételeket, de ha ezeknek valaki mégis meg tud felelni, akkor nyugodtan adja be a kérelmét – erre a jövő évre vonatkozóan idén szeptember 15-ig, vagyis vasárnapig van lehetősége” – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Az összeg egyébként, amit kaphat valaki – attól függően, hogy hány éves a fiatal – 800 ezer és 1 millió forint között van. Ennyi járhat annak, aki teljesíti az igen szigorú feltételeket. Ez a summa persze nem elég egy lakás megvásárlásához, ahhoz nyilvánvalóan banki hitelre is szüksége lesz, ha találna olyan bankot, amelyik a babakötvényre való jogosultsághoz elvárt, igen hátrányos anyagi háttérrel egyáltalán hitelre érdemesnek tartja.

Gyakorlatilag tényleg úgy fogalmazták meg a feltételeket, hogy ebből aztán senki ne kaphasson

– fogalmazott Márki-Zay, ennek ellenére mindenkit arra biztatva, hogy adja be kérelmét, amennyiben jogosultnak érzi magát.

1:02:25-től visszahallgathatják a témát Márki-Zay Péter vasárnapi bejelentkezéséből.

babakötvényBán CsabaHódmezővásárhelyKinizsi 10.VÁFIKAVásárhelyvásárhelyi fiatalokért közalapítvány