Szép csendben mintegy 100 postahivatalt zárnak be ismét?

Az állami vállalat erről nem adott ki közleményt, írja a 24.hu. A bezárások ráadásul elbocsátásokkal járhatnak, ami akkor is probléma, ha minden segítséget megadnának az érintett személyeknek. A borítókép illusztráció.

Facebook csoportokban lelt rá az információra a 24.hu, miszerint folyamatosan zárnak be kisebb, főleg 1500 fő alatti településeken található postahivatalok.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke megerősítette a 24.hu-nak, hogy országosan mintegy 100 ilyen hivatal zárhat be, pontos számot azonban ő sem tudott mondani.

A portál már írt arról, hogy a Magyar Posta koncepciójában már korábban is szerepelt, hogy az 1500 lakosúnál kisebb települések esetében az eddigitől eltérő formában nyújtana szolgáltatást a társaság.

Fel is sorolnak néhány ilyen települést: Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres.

Ennek értelmében az önkormányzatoknak vagy az erre nyitott települési vállalkozásoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét. Ahol ez nem bizonyult járható útnak, ott a vállalat a hivatalok bezárása mellett döntött, és mobilposta szolgáltatás keretében szolgálja ki az adott településeket.

Tóth Zsuzsanna azt is elmondta, hogy ez azt jelenti, hogy a jövőben nem postai épületben és teljes infrastruktúra mellett napi 8 órás ügyeletében történik a szolgáltatás, hanem a postai dolgozók csak egy meghatározott, szűkített időkeretben nyújtják az egyetemes szolgáltatást. A mobilposta szolgáltatás keretében a vállalat munkatársai gépjárművel járják a településeket.

A 24.hu viszont arra is emlékeztet, hogy a mozgó postahivatalok nem minden esetben találkoznak a lakossági igényekkel, hiszen egyes kistelepülések esetében előfordulhat, hogy mindössze 10–40 percen keresztül érhető el a mobilposta-szolgáltatás, kizárólag délelőttönként.

Arról a szakszervezetnek nincs információja, hányan veszíthetik el az állásukat a bezárások kapcsán. Azt Tóth Zsuzsanna is elmondta, hogy a Magyar Posta automatikusan felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, amennyiben vannak ilyenek, és ők, a szakszervezet is próbálnak segíteni, hiszen van olyan személy, aki egymaga nevel több gyermeket vagy már csak pár évük lenne a nyugdíjig.

Borítókép: az év elején Hódmezővásárhelyen is tiltakoztak a postahivatalok bezárása ellen.

bezárásokMagyar Posta Zrt.