Szentest ismét elérte a madárinfluenza

Szentesen és Sándorfalván mutatták ki a vírus H5N1 altípusát. Az érintett állományok felszámolása már a betegség gyanúja alapján megtörtént – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.

A Nébih azt közölte hétfőn, a Szentesen található, több mint 8.300 törzsludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. Hasonlóképpen jelentkezett a betegség a Sándorfalván lévő, mintegy 2.200 egyedből álló tömőlúd-állományban is.

Az állategészségügyi szakemberek az érintett állományok felszámolását már a fertőzés gyanúja alapján megtették. A kitörésben érintett gazdaságok körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a megfigyelési körzetet. Valamint továbbra is érvényesek Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein a szárnyasok technológiai mozgatására vonatkozó szigorítások:

  • Tilos a víziszárnyas baromfik betelepítése és mozgatása. Ez alól kivételt csak az azonnali vágásra történő szállítás jelent, de kötelező a szállítással érintett termelési egységenként 20 kloáka és 20 légcső/garat tampon beküldése a Nébih diagnosztikai laboratóriumába.
  • Nem víziszárnyas baromfik vágóhídra és továbbtartásra szállítását megelőzően 72 órán belül kötelező a szállítással érintett termelési egységenként 20 kloáka és 20 légcső/garat tampon beküldése a Nébihbe.

Nem is olyan régen, májusban egy 3.050 egyedet számláló tenyészlúd-állományt számoltak fel Szentesen madárinfluenza miatt.

MadárinfluenzaNÉBIHSándorfalvaSzentes