Szent Domonkos-napot tartottak a Liszt iskolában

Az ének-zeneis diákok számára az iskola védőszentje napján különféle programokkal készültek az intézményben.

– Szent Domonkos az iskolánk védőszentje, s igazából egy olyan lelki segítséget ad az intézménynek, ami a hétköznapokban is megnyilvánul – mondta Mázas Orsolya Marianna. A Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája hitéleti igazgatóhelyettese hozzátette: Szent Domonkos olyan ember volt, aki szeretett olvasni, szeretett tanulni, s meleg szívű ember volt. – Nagyon fontos az iskolában, hogy a gyerekek megtanuljanak önállóan gondolkodni, s számunkra is fontos, hogy a gyerekek egymás felé hogyan viszonyulnak. Szent Domonkos példakép az iskola számára, ezért szentelünk neki egy külön napot – tette hozzá.

Mázas Orsolya Marianna: az iskolánk védőszentje olyan lelki segítséget ad az intézménynek, ami a hétköznapokban is megnyilvánul

Szent Domonkos fő ünnepnapja augusztusban, azaz iskolaidőn kívül van, ma van azonban az a nap, amelyen a rendje tagjai a maradványait díszesebb sírhelyre helyezték át. Az iskolában is ezért ma ünnepeltek.

Az iskola védőszentje napján az iskolában most is a gyerekek korosztályának megfelelő programokkal készültek: a vallásos 1-4. osztályos gyerekek a Szent István templomban énekes áhítaton vettek részt az elsősök és a másodikosok az osztályukban beszélgettek arról, hogy Szent Domonkos barátságos ember volt, s hogy mit jelent a barátság a gyerekek számára. A harmadikosok, negyedikesek akadályverseny-szerűen dolgozták fel Szent Domonkos életének egy-egy mozzanatát. Ötödikben-hatodikban és hetedikben pedig a gyerekek komolyabb beszélgetésen vettek részt a budakesziről érkezett vendégnővérrel, aki Lujza nővérrel elmondták, számukra mit jelent a szerzetesség, de a gyerekek a Krisztina nővér által összeállított a szerzetesi élet megismerését elősegítő új társasjátékot is kipróbálhatták.

Az érdeklődő gyerekek élménybeszámolót is hallattak a nővérek spanyolországi (az iskola védőszentjéhez is kapcsolódó) utazásáról.

– Nagyon felemelő volt látni, hogy özönlöttek a kérdések a szerzetei életről, ami – úgy láttam, érdekli a gyerekeket – mondta Szabó Ráhel, Dunakesziről érkezett domonkos nővér.  Hozzátette, a diákokat a családdal kapcsolatos kérdések izgatták leginkább, azaz, hogy a szerzetesek hazamehetnek-e, aludhatnak-e otthon.

Szabó Ráhel nővér

– Fontos kérdések ezek ebben az életkorban, hiszen a gyerekek még kötődnek a családjukhoz. De kíváncsiak voltak arra is, hogyan lesz valaki szerzetes, mit kell azért tenni, hogy valaki eljusson az örök fogadalomig. Fontos, hogy a gyerekek a válaszokból megtudják, mi sem az égből szálltunk alá és úgy lettünk szerzetesek, hanem olyan hétköznapi családokból érkeztünk, amilyenek az ő családjaik.

domonkosének-zenei iskolanővérVásárhely