Szennyes

Kissé megkésve fogant az a felismerés a kormánypárt helyi szervezeténél, hogy kormányzati segítség és pénzügyi szerepvállalás nélkül nem valósulhat meg a vásárhelyi szennyvíztisztító korszerűsítése. A tegnapi bejelentésnek már 2017-ben ideje lett volna, ám akkor a problémát 3 perc alatt letudta a közgyűlési többség.

2017. szeptember 8-án – négy nappal azután, hogy a szennyvíztisztító fejlesztésére kiírt közbeszerzés eredménytelenül zárult – a korábbi ciklus városvezetése elfogadta a víziközmű rendszerre vonatkozó gördülő fejlesztési tervet, amiben az szerepelt, hogy a szennyvíztisztítónál végzendő beruházás megvalósításának kezdete 2018, befejezése 2020 lesz. A terv, melyet az ellátásért felelős önkormányzat készített el, továbbra is 1,417 milliárd forint nettó költséggel számolt, miközben a korábbi ajánlattevő kivitelezők ennek az összegnek több mint a duplájáért vállalták volna el a megbízást.

Azon a jeles őszi napon 180 másodperc alatt lepergették a témát a közgyűlés tagjai – legalábbis a Promenád helyszíni tudósítása szerint ennyit szántak a problémára: 14:19-kor a közétkeztetésről szavaztak, 14:22-kor pedig már túl voltak a szennyvízjövőt felfestő, egyébként szeptember 7-én megírt előterjesztés elfogadásán. Akkor valamiért sietős volt a dolog, utána már nem.

Attól fogva sehogy sem akart tovább gördülni az ügy, pedig a jelenlegi polgármester első, 2018 februári megválasztásáig eltelt több mint 150 nap alkalmat adott volna újabb közbeszerzés kiírására, esetleg segítségkérésre.

Ami mindenképp üdvözítő, hogy ami késik, nem múlik. A szennyest tisztára kell mosni!

közgyűlésszennyvíztisztító