Szegvári kamaszok forgattak filmet az Emlékpontban

A tíz fiatal az ’56-os megemlékezésükre készülve jártak a szocializmus korszakát feldolgozó intézményben.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szegvári lakásotthonának fiataljai műsorral készülnek az 1956-os forradalom alkalmából. Amiatt látogattak el ma a vásárhelyi Emlékpontba, hogy megismerkedjenek az ötvenes évek korával.

– Én még nem jártam itt – árulta el Balaj Vivien, aki hozzátette, hogy az 1950-es évek korszakának egy része érdekli, egy része nem. – Sokat hallottunk az 1956-os forradalomról, s azért jöttünk ide, mert azt hallottuk, hogy a forradalomban és a szabadságharcban fontos szerepük volt a fiataloknak.

A Szegvárról érkezett kamaszoknak egyébként Miklós Péter történész, a Tornyai Múzeum főigazgatója tartott tárlatvezetést, s ő volt az, aki a gyerekek által készített riportfilmben válaszolt is a látogatók kérdéseire.

– Szeretnénk megismerni azt a sok információt, mely a korszakról az Emlékpontban a rendelkezésünkre áll. Elsősorban azt szeretnénk tudni, milyen szerepük volt a fiataloknak az 1956-os forradalomban és szabadságharcban – mondta a gyerekeket kísérő Varga Márta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs és marketing munkatársa.

A szegvári lakásotthonban olyan fiatalok élnek, akiket valamilyen ok miatt kiemelte a családjukból.

1956EmlékpontSzegvár