Szegeden megoldották a méhlegelő kérdését, és nem esnek neki politikai alapon

Egy érdekes írást közöl Szegedről a Telex, ahol a Mondolo Egyesület segítségével megoldották a méhlegelők kérdését, egy olyan civil szervezet által, amely zászlajára tűzte a zöld tudatosságot, városon belül is. Fecskefészkeket, rovarhoteleket építettek.

Szegeden a Mondolo Egyesület segítségével építettek ki méhlegelőket. Pár sorban korábban már mi is írtunk a Mondolo Egyesület fő tevékenységéről, céljairól. Szegeden az elmúlt mintegy 2 évben szintén alakítottak ki méhlegelőket, ám, ahogy a Telex írja, ott sávosan kaszáltak, azaz a növényezetből meghagytak egy-egy csíkot a rovaroknak. Ráadásul a vágás során sem irtottak ki mindent. Minimum 10 centiméteres magasságban dolgoztak a damilos fűnyíróval, hogy a megmaradó növényzet újra kihajtson, virágokat hozzon. A lekaszált növényeket a zöldterületen hagyták, hogy a magok kihullásával elvessék a következő generációt, és közben takarják, nedvesen tartsák a földfelszínt.

Ráadásul a városban a legelők mellé úgynevezett hotelt építettek rovaroknak, méheknek, mivel városi környezetben a fakivágások, permetezés, gyomirtás következtében nem marad menedékük.

Mindezek mellett, mivel a fecskék léte is elsődleges fontosságú, ám számuk egyre csökken, különböző vizuális kampányokkal próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a fecskék jelenléte ökológiai szempontból igen jelentős (gyakorlati szempontból például azért, mert „bio szúnyogírtók”).

A fecskékkel kapcsolatban az egyesület több helyszínre összesen 32 madárodút tett ki. Az egyik kifestett épület oldalán húsz mesterséges fecskefészket helyeztek el, amelyeket a Madártani Egyesület és a Bordányban lévő óvoda gyermekeinek segítségével készítettek. A fecskék száma ugyanis az elmúlt 1-2 évtizedben a töredékére esett vissza.

Forrás: Telex
Fotók: Mondolo Egyesület Facebook

KörnyezetvédelemméhlegelőMondolo Egyesület