Szegeden és Budapest egyes kerületeiben sem adhatunk vért, ha tigrisszúnyog csípett meg – csak 30 nap múlva

Mármint abban az esetben, ha ott lakunk vagy hosszabb ideig ott tartózkodunk. Erről az RTL Híradónak számolt be Budapesten egy rendszeres véradó férfi. A szakértő szerint az érintett helyeken, így Szegeden is, óvatosabbnak kell lennünk, pánikra azonban nincs ok.

A férfi arról számolt be, hogy egy kérdőív kitöltése során kérdeztek rá, hogy érte-e szúnyogcsípés, és ő őszintén igennel felelt. A környéken pedig sok az ázsiai tigrisszúnyog, amely terjesztheti a nyugat-nílusi vírust.

Gyöngyösi Imre, aki a XVI. kerületben lakik, elmesélte, hogy az egyik kérdés az volt, hogy tartózkodott -e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben, erre természetesen igen volt a válasz, mint ahogy azt is őszintén bevallottam, csípte meg szúnyog az elmúlt napokban. Ezután közölték vele, hogy nem adhat vért, jöjjön vissza 30 nap múlva.

Az Országos Vérellátó Szolgálat az RTL-lel azt közölte, hogy emiatt jelenleg a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők nem adhatnak vért.

30 nap múlva azonban van lehetősége véradásra annak, akit emiatt elutasítottak.

Kurucz Kornélia biológus azt nyilatkozta, hogy az ázsiai tigrisszúnyog nagyobb kockázattal terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami egyébként már évek óta jelen van Magyarországon. Azt is hozzátette, ez a vírus augusztus végén, szeptember elején terjed leginkább. Igaz, hogy a közönséges, dalos szúnyog is képes terjeszteni ezt a kórokozót, tehát az, hogy a tigrisszúnyog kockázata nagyobb kockázatot jelent, az még nem ad okot arra, hogy esetleg pánikoljunk, mondta Kurucz Kornélia.

egészségügy