Száznyolcvan diák rajzott szét az Eötvösből a várostörténeti vetélkedőn

Immár az 52. Ismered-e Vásárhelyt? várostörténeti vetélkedőt rendezte meg szombat délelőtt az Eötvös József Technikum, amelyen 79 általános és középiskolai csapat közel 180 diákja vette a nyakába a várost, hogy megkeresse a műalkotások segítségével az e-mailben kapott tesztlap kérdéseire a választ.

Annak idején az Eötvös jogelődje, a Frankel Leó Szakközépiskola mára ikonikussá vált tanára: Kovács István kezdeményezte a várostörténeti, helytörténeti vetélkedőt, amelyet annak idején október 8-ra, azaz Hódmezővásárhely felszabadulásának környékére időzítettek. Az ünnepkör már rég megszűnt, de az időpont továbbra is október maradt. Így szombaton reggel ma is szétrajzottak a versenyző gyerekek, hogy az e-mailben megkapott tesztlapra, okostelefont és QR-kód olvasót használva megkapja és megírja a válaszokat.

A vetélkedő történetében először kapott fontos szerepet az okostelefon

– Vásárhelyi vagyok, jól ismerem a várost, így különösebben nem kellett készülnöm a versenyre – mondta a corvinos Virág Viktória, míg iskolatársa, Lehóczki Lili azt mondta, ő ugyan vidéki, de három év alatt jól megismerte a várost. Hozzátették, azért is vettek részt a vetélkedőn, mert történelemből 5-öst kapnak érte. A lányok egyébként úgy érezték, jó eséllyel indulnak a vetélkedőn.

– Több, mint 50 évvel ezelőtt Kovács István történelemtanár találta ki ezt a programot, s azóta is minden évben megrendezték. A vetélkedő célja, hogy a vásárhelyi diákok megismerjék a szülővárosukat. Azok a diákok, akik vidékiek, pedig ismerkedjenek egy kicsit a várossal, történetével, kulturális értékeivel – árulta el Hegedűs Zoltán. A rendező Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Technikum igazgatója hozzátette, hogy ebben az esztendőben a verseny történetében először támaszkodnak az okostelefonokra, hiszen már a regisztráció is QR-kóddal történt.

Sorban álltak a diákok a regisztrációra

A Klauzál iskola két hetedikes diákja Török Attila és Krizsán Sándor az általános iskolás kategóriában indultak. Mindketten készültek a versenyre könyvekből és az internetről, különösen a szobrok és nevezetesebb épületek történetét olvasták át.

A versenyzők közül 53 csapat a közép-, míg 26 csapat az általános iskolások kategóriájában indult.

A vásárhelyi járókelők a versenyből annyit tapasztaltak, hogy gyerekcsoportok telefonnal és papírokkal a kezükben gyalog, rollerrel vagy kerékpárral keresték fel a belváros ismert vagy kevésbé közismert műalkotásait, hogy a tesztlapon feltett kérdésekre válaszolni tudjanak.

Az eredmények:

Általános iskolások

1.Nagy Lilla Titanilla , Tóth PetraBethlen Gábor Református Gimnázium
2.Geletóczki László, Rácz BarnabásVarga Tamás Általános Iskola
3.Puskás KamillaKlauzál Gábor Általános Iskola és a székkutasi tagintézménye

Középiskolások

1.Rostás Alíz, Nagy Nimród Bethlen Gábor Református Gimnázium
2.Lázár Borbála Viola, Bodzsár MinnaBethlen Gábor Református Gimnázium
3.Dora-Tóth Péter, Dombóvári NándorBethlen Gábor Református Gimnázium
Eötvös József TechnikumhelytörténetHódmezővásárhelyismerd meg vásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírekvetélkedő