Százmilliót nyert ökológiai gazdálkodásra a Szeretem Vásárhelyt Egyesület korábbi képviselőjelöltje

Hódmezővásárhelyről 22-en pályáztak sikeresen, ők összesen 670 millió forint támogatást nyertek.

Ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre, illetve ökológiai gazdálkodás fenntartására lehetett vidékfejlesztési forrást nyerni: a tavaly ősszel meghirdetett felhívásra országosan 40 milliárd forint keretet biztosított a kormány. Eredményt idén márciusban hirdettek.

A kiíró célul tűzte ki az agrobiodiverzitás növelését, továbbá a gyepterületek védelmével és kezelésük szabályozásával a szénháztartás stabilizálásával az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.  

Az ökológiai gazdálkodás olyan mezőgazdasági módszer, amelynek célja, hogy természetes anyagok és eljárások felhasználásával állítson elő élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy az ökológiai gazdálkodásnak általában korlátozott környezeti hatása van, mivel ösztönzi:

  • az energia és a természeti erőforrások felelősségteljes felhasználását;
  • a biodiverzitás megőrzését;
  • a regionális ökológiai egyensúly megőrzését;
  • a talaj termőképességének javítását;
  • a vízminőség fenntartását.

Hódmezővásárhelyen 22 pályázó nyert el támogatást, együtt összesen 670 millió forintot – derül ki a nyertes uniós pályázatokat listázó kormányzati portál adatbázisából. A legkisebb megítélt összeg 199 ezer 500 forint volt, míg a legnagyobb meghaladta a 100 millió forintot, és történetesen a kedvezményezett 2019-ben az önkormányzati választásokon a Szeretem Vásárhelyt Egyesület és a Fidesz -KDNP képviselőjelöltje volt.

HódmezővásárhelymezőgazdaságSzeretem Vásárhelyt Egyesületuniós támogatásvidékfejlesztés