Százhetven diákot hívtak a Kalmár nyílt napjára

Érkeztek is szépen, Szegvártól Makóig. Az iskolai oktatás alkalmazkodott a piaci igényekhez.

– Érettségi után jelentkeztem ide mechatronikusnak, s ha végeztem, szeretnék egy saját vállalkozást indítani, egy autószerelő műhelyet – árulta el a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola mai nyílt napján Krucsai Kristóf, s ez alkalommal a pályaválasztókkal osztotta meg az iskolai élettel kapcsolatos tapasztalatait.

Volt kiknek, hiszen a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola nem csak a Csongrád-Csanád, de a Békés megyei nyolcadikosokat meg hívta (összesen 150-170-et) a nyílt napjára, hogy azok kedvet kaphassanak valamelyik szakma elsajátításához.

– Engem az autókarosszéria-lakatos szakma érdekel, azóta, hogy az egyik szegvári ismerősünk mesélt róla – árulta el Horváth Kristóf, a szegvári Forrai Máté Általános Iskola nyolcadikosa, akit a diák- és felnőtt segítők kalauzoltak végig a célba vett szakma rejtelmeiben.

Az érdeklődő gyerekek és a szülők természeten nem csak a vasas szakmákra csodálkozhattak rá, de láthatták, hogy a kalmár diákjai hogyan építenek kémény alapot, milyen ügyesen fektetik le a térköveket, mi kell ahhoz, hogy fogakat, fogsorokat készítsenek – persze a kézügyességen kívül. (Igaz a szemléltető eszközökként használt óriás fogakon többen meglepődtek.)

Dolgoznak a fogtechnikus tanulók

Akinek kedve volt, az mintákat is hengerelhetett a kivágott sablonok és egy festőhenger segítségével.

– Igazából meg akarom nézni, hogy folyik a tanítás és nekem is a mechanotronika tetszett a legjobban, érdekesnek találtam a motor felépítését. De a hegesztés is tetszik, második szakmakánt még azon is gondolkodom. Ugyanis apukám is ezzel foglalkozik – mondta az édesanyjával érkezett Nagy Péter, a makói Almási iskola diákja. – Rábíztam, hogy ő döntse el melyik szakmát választja – mondta Nagy Sándorné, Péter édesanyja, aki hozzátette, hogy Péter papája még sosem hegesztett együtt a fiával, inkább félti ettől a munkától.

Nagy Péter és édesanyja Makóról jöttek Vásárheyre

– Ezen a nyílt napon mind a tizennégy szakmánkkal meg lehet ismerkedni, amit itt az iskolában képezünk, azokat is, melyek a felnőttképzés részei, például a fogtechnikusoké vagy a gépjármű mechatronikusoké – árulta el Tóthné Rozsos Katalin szakmai igazgató-helyettes. Hozzátette: a nyílt nap célja most is az, hogy a gyerekek és szülők testközelből ismerkedjenek meg ezekkel a szakmással, hogy később, amikor eltelik már egy kis idő a szakma elsajátítása közben, a tanuló ne azzal szembesüljön, hogy nem ezt akarta választani.

A Kalmárban zajló oktatás alkalmazkodott a piac igényeihez. – Az iskolában jelenleg a villanyszerelő és a hegesztő számít a legkeresettebb szakmának, illetve az építőipari szakmák: kőműves, burkoló, szigetelő, ács, tetőfedő is. És persze a gépjármű mechatronikus, azaz az autószerelő is – tette hozzá.  

kalmrnyílt napvillanyszerelő