Százezres nyugdíjjal is kukáznak Vásárhelyen

A magas házas övezetek szemeteskonténerei tartalmát négyen-öten rendszeresen, míg további hárman-négyen időnként átválogatják, értéket keresve bennünk.

– Nem a kisujjamról leesett aranygyűrűm keresem, de azért találtam már értékes, kidobott holmikat a szemétben – mondta Éva néni, aki azt kérte, hogy ne írjam le csak a keresztnevét. – Tizenkettedikém kapom a 96 ezres nyugdíjam, ami a következő hónap elejére el is fogy, akkor indulok neki a kukázásnak. Csak egy bicikli, néhány szatyor és egy kampó kell hozzá. Ez utóbbi amiatt, hogy a konténerből könnyeden ki lehessen vele emelni a sörös dobozokat. Mert azt gyűjtögeti és váltja be vagy a Tesco vagy az Interspar automatájában.

A sörös-üdítős doboz gyűjtés a menő, hiszen abból sokat össze lehet szedni és kis helyen is elfér, de akad, aki nem hagyja ott a száraz kenyeret és a PET-palackokat sem. (Azt nem mondta meg, mit csinál a kenyérrel, azt viszont igen, hogy az utóbbit is be lehet váltani a Tescoban van ilyen automata). De a borosüveg is kincsnek számít. Amit nem váltanak be a gépek, az ugyan továbbra is szemét marad, de amit igaz, azért jó pénzt adnak. S hogy mit érdemes az automatához vinni, azt egy hét alatt megtanulható.

– Ha nagyon nekiindulok, sokat megyek és szerencsém van, napi három-ötezer forintom is megvan. Főleg borosüvegből, de akkor az a csúcs. De van, hogy egy-két ezerrel már megelégedek – tette hozzá Péter, aki szintén rendszeres guberáló. Aki tud olyan fifikás kollégájáról, aki a ruhaneműket, apróbb műszaki cikkeket és a cipőket szedegeti össze, hogy azokkal valamelyik szomszédos településén próbáljon szerencsét.

Mint kiderült, nem csak megélhetés miatt guberálnak a városban, de akad, aki csak gyűjtögeti a szemetet, mondván hátha jó lesz az még valamire.

Az is megtudtuk, hogy a belvárosban pénteken és hétfőn nem is szabad útnak indulni, mert ezeken a reggeleken jön a kukásautó. A legjobb napok pedig a vasárnap mellett a szerdaiak és csütörtökiek. Akkor már nem kell mélyen a konténerekbe hajolnia senkinek.

gubaráláskukaVásárhely