Szamurájkardok lapultak a konténerben – videóval

A pénzügyőrök egy szállítmány átvizsgálásakor több mint száz, egyenként díszzsákba csomagolt, 72 centiméter pengehosszúságú szamurájkardot találtak.

Az országba érkező áruk vámkezeléskor előfordul, hogy különleges, vagy veszélyes tárgyakat is találnak munkatársaink. Zalaegerszegen két hónap alatt két ilyen esettel is találkoztak a pénzügyőrök.

Január végén Európai Unión kívüli áruk vámkezelését kérte egy magyar cég a nagykanizsai vámudvarban. A pénzügyőrök a szállítmány átvizsgálásakor több mint száz, egyenként díszzsákba csomagolt, 72 centiméter pengehosszúságú szamurájkardot találtak. A kardok nem szerepeltek a vám-árunyilatkozaton, engedély nélkül érkeztek az országba. A lefoglalásról videó is készült.

Nem ez az első ilyen eset, zalai munkatársai decemberben is találtak kereskedelmi áruk közé rejtett veszélyes tárgyakat. Akkor gyermekjátékok vámkezelését kérte egy cég, de a szállítmányban csaknem ötezer sportíjászathoz használt nyílvesszőt találtak a pénzügyőrök.

Fenti tárgyak közbiztonságra veszélyes eszköznek számítanak, behozataluk csak külön engedéllyel lehetséges. A NAV elkötelezett aziránt, hogy ilyen és hasonló termékek ne kerüljenek forgalomba Magyarország, valamint az Európai Unió területén. A fegyvereket a pénzügyőrök mindkét esetben lefoglalták és büntetőeljárást indítottak – közölte a NAV.

konténerNAVszállítmányszamurájkard