A szolgáltatóval küzdenek Meixnerék

A vásárhelyi Meixner Béla és felesége nem is sejtették, hogy bérelt üzlethelyiségük gáz- és villanyórája átíratása után milyen tortúra következik.

Úgy látszik fejőstehénnek tekintette a gáz- és áramszolgáltató cég a vásárhelyi házaspárt, mert befizettették velük a véletlenszerűen kiküldött gázszámlákat, majd azok nagyobb részét, hónapok után visszatérítették. Pedig gázt nem is használtak. A villanyszámlájuk is olyan, hogy Örkény egyperces abszurd novellát írhatott volna belőle.

Meixner Béláék még 2022 november elsejétől bérlik az egyik vásárhelyi üzlethelyiséget.

– Annak rendje-módja szerint bementünk a tulajdonossal együtt a gázos-áramos cég ügyfélszolgálatához, leadtuk a két óra fotón megörökített állását, s közöltük egyben, hogy a gázt nem fogjuk használni, ugyanis akkor emelkedett az egekbe a földgáz ára. Az ügyfélszolgálat munkatársai maximális segítséget nyújtottak, lezárták, azaz parkolóállásba helyezték a gázórát – mondta Meixner Béla.

Idén áprilisban a szolgáltató mégis küldött egy becsléssel készült 57 ezer 560 forintos gázszámlát Meixneréknek, akik a rendelkezésre állási díjat folyamatosan fizették. Meglepetésként érte őket, s amikor kérték, hogy nézzék meg, nem változott az óraállás, azaz nem fogyasztottak gázt, azzal hárították el a panaszukat, hogy júliusban amúgy is lesz éves leolvasás, majd akkor meggyőződnek a helyzetről.

– Mi azért bevittük a gázóráról készül újabb fényképet az ügyfélszolgálati irodába, de hiába – mutatta a valóban becsült fogyasztásról készült elszámolószámlát. Ezen az olvasható, hogy tavaly decemberre 130 köbméter fogyasztást becsültek, majd a január 1. és március 18. közti időszakra 312 köbmétert –– mondta.

A számlával együtt elmentek az ügyfélszolgálathoz, ahol ismét jelezték, hogy nem használnak gázt, ott ezt ismét rögzítették is.

Az 57 ezres számlát végül mégis befizették, azután a dörgedelmes felszólítás után, melyet a szolgáltató küldött. – A számlát csütörtökön kaptuk meg, a felszólítást, mely szerint, ha nem fizetünk, a követelést végrehajtó hajtja be, a következő hétfőn – világított bele a részletekbe. A gázszolgáltató azonban nemsokkal később már a behajtási költségről is küldött egy 14 ezer 862 forintos számlát és csekket. Meixnerék ezt is befizették, annak ellenére, hogy továbbra sem volt gázfogyasztásuk, de tartottak a jogi eljárásoktól.

A szolgáltató végül az 57 ezer 560 forintos számából visszafizetett 50 ezer 156 forintot, hogy miért csak ennyit, azt nem írták le – mutatta ezt a levelet is. Majd kaptak egy sms-t is, hogy a cég visszafizeti a kiküldött és befizetett végrehajtási díjat is. Hozzátette a fenti befizetés és a visszatérítés közti különbséget is visszakéri.

– Nem fogom rájuk hagyni, ne számítsanak fel semmiféle kezelési költséget, azért a hibáért, melyet ők követtek el – tette hozzá. A gázóra állását diktálni sem kellett, hiszen a vásárhelyi ügyfélszolgálat azt parkolóállásba tette. A cég fővárosi központjában követték el a hibák sorozatát – legalábbis a fentiek alapján úgy tűnik – mondta. A szolgáltató azonban az egyedi esetekről nem ad ki semmiféle információt harmadik személynek, így a sajtónak sem.

A villanyszámlával is hasonlóan jártak. – Havonta szerettem volna diktálni, de azt mondták, átszervezés alatt áll a szolgáltató, három osztály fog átalakulni – panaszolta, igaz a netes diktálás, ahol egyébként a gáz- és a villanyórák állását és a befizetett, valamint a befizetés előtt álló számlák összegét is nyomon lehet követni, nem próbálták.

– Ennek ellenére, hogy elkerüljük a hajmeresztő számlákat, tavaly december 18-án befizettünk 13 ezer 192 forintot – de számla nélkül. Majd idén január 12-én befizettek kétszer 13 ezer 192 forintot, ugyanis áramot mégiscsak használtunk. Február 24-én szintén ekkora összeget fizettünk be., így összesen 52 ezer 768 forintot fizettünk. Erre kaptunk egy 74 ezer 120 forintos számlát. Ezt is befizettük. Aztán kaptunk egy 431 ezer 73 forintos hat hónapról szóló számlát, szerződés nélküli vételezés miatt. Kiderült, a villanyórát nem írták át a nevükre. Mi beszoroztuk a fogyasztást a céges áramárral, de a kettő szorzata csak 208 ezer 281 forint. Ebből jönnének le a fent említett befizetett összegek – sorolta Meixner Béla, aki tovább küzd az áramszolgáltatóval, bízva abban, hogy eléri azt, hogy csak a tényleges áramfogyasztást számlázzák ki neki.

Meixneréknek a gázzal kapcsolatban ma sincs, az áramvételezéssel kapcsolatban azonban van szerződésük. A fent említett számlákat és leveleket pedig mindet megmutatta, így láthattuk nem tévedett az összegekkel.

bérlet végrehajtógázüzletVásárhelyvillany