Szametz Andrásra emlékeztek ma Hódmezővásárhelyen

Megszervezte a „Bercsényi szabadcsapatot”, neki köszönhetjük a vásárhelyi olvasóköröket és a vásárhelyi unitárius egyházközösséget, de a kórház alapjait is. Ma rá is emlékeztek.

Szametz András volt az a vásárhelyi szűcsmester, aki Kossuth hívó szavára pénzzé tette egész vagyonát, és abból megszervezte a „Bercsényi szabadcsapatot”, majd fegyverrel küzdött a 48-as eszmékért. Harmincnyolc éves volt, amikor a forradalmi kormányzat nevében Kossuth Lajostól megkapta a nemzetőr százados rendfokozatot. A Szabadságharc bukása után sem hagyta el szülővárosát. A város közéletében komoly szerepet vállalt nemcsak iparos mesterként, de tovább képviselte a szabadságharc eszméit. A kiegyezést nem fogadva el, a „Függetlenségi és 48-as Kossuth Párt” helyi elnökeként politizált tovább.

A város különböző helyein Olvasóköröket szervezett. A tabáni „Hódmezővásárhelyi Első Olvasókör” elnöke volt 28 éven át. Törvényhatósági bizottsági tag, városi tisztviselő, kórházi gondnok, nemzeti érzelmű, áldozatkész közember volt.

1877-ben 16 társával együtt kilépett az evangélikusok közül és megalapította az erdélyi származású, egyistenhitű unitáriusok vásárhelyi egyházközségét.

Mellszobrát a hálás utókor 2007-ben adakozásból készíttette el, Návay Sándor munkája a Szabadság Olvasókör udvarán látható a mai napig.

Sírhelyét az unitárius temetőben egy kopjafa jelzi, melyet március idusán hagyományosan megkoszorúz a városvezetés.

Idén Csáki Zsolt méltatta Szametz  András munkásságát. Az unitárius temetőben és a Szabadság Olvasókör udvarán is koszorúkat helyezett el a városvezetés, valamint az olvasókör elnöksége és tagjai. Csáki Zsolt édesapja és nagyapja Szametz iránti elkötelezettségét tovább éltetve számos irodalmi gyöngyszemmel – többek között egy saját verssel is illusztrálta a Szametz-i elveket.

Beszélt a szabadságról felidézve Bibó Lajos örökérvényű szavait: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”, majd beszélt a háborúról, a békéről.

A susáni olvasókör elnöksége és tagjai a résztvevőket megvendégelték a rendezvény zárásaként, ahol újabb versek hangzottak el és jóízű beszélgetéssel koronázták meg a nagyszerű Szametz Andrásra való emlékezést.

Csáki ZsoltHódmezővásárhelymegemlékezésSzametz András