Szakmányban hamisították a mosószert – videóval

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai több ezer tonna mosószerrel ügyeskedő elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

Több országon átnyúló, magyar „családi vállalkozási formában” működtetett tevékenységgel buktak meg a pénzügyi nyomozók előtt azok a személyek, akik jó minőségű, bár a gyártónál selejtként kezelt mosószerkapszulákat csomagoltattak újra megváltozott munkaképességű személyekkel, hamisított dobozokba.

A több ezer tonna mosószert IBC-tartályokban tárolták úgy, hogy a kapszulákat a saját töltőfolyadékukban áztatták, majd azok lecsöpögtetésüket követően lettek alkalmasak arra, hogy kiporciózhassák őket. Ehhez a jogtulajdonos azonban nem járult hozzá.

A „vállalkozók” saját dizájnú dobozt terveztettek, amely a megtévesztésig hasonlít a mosószer tényleges gyártója által terveztetett csomagolásra és védjegyre, ezzel pedig megtévesztették a vásárlókat. Ezen túlmenően a kapszulák a vásárlók egészségére is veszélyesek lehetnek: az átcsomagolás során egyéb vegyi anyaggal szennyeződhetnek, összeragadhatnak, valamint szétszedéskor a belőlük bőrre kerülő folyadék irritációt és egyéb kellemetlen reakciót okozhat.

A NAV munkatársai közel húsz helyszínen tartottak kutatásokat, foglaltak le bűnjeleket, többek között megjelentek a mosószer-raktárakban, a könyvelőnél, de még a csomagolást tervező grafikusnál is. Az egyik lakásban a nyomozók horgára akadt egy másfél éve a törvény és a hatóságok elől bujkáló nő is, aki nem kezdte meg rá kiszabott letöltendő büntetését költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt. A nőt a pénzügyőrök átadták a rendőrségnek, azóta már jogerős büntetését tölti.

Az okozott vagyoni hátrány több, mint 200 millió forint, a kapszulák forgalmi értéke eléri a 270 millió forintot. A kapszulák mennyisége alapján, azok egy nagyobb városnyi ember mosására lennének elegendőek.

bujkálóillegáliskapszulamosószerNemzeti Adó- és Vámhivatalüzem