Szabó János: Hódmezővásárhely kevesebb pénzt fog kapni fejlesztésekre a következő 7 éves uniós ciklusban

Ezt a Vásárhelyi TV Időben című műsorában mondta az alpolgármester. Hódmezővásárhely annak ellenére kap kevesebb összeget az uniós fejlesztésekből, hogy a megye, amely ezek szétosztásáról dönt, 73 milliárd forint helyett immár 86 milliárd odaítélésére lesz jogosult az úgynevezett Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programon belül.

Szabó János elmondta: erről tegnap tárgyalt a városvezetés a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzattal Szegeden. A tervezet szerint Hódmezővásárhely a teljes összegből 6 milliárd forintot kapna. Ahogy Szabó elmondta, a város képviseletében ebbe nem volt beleszólása.

Az uniós fejlesztések másik nagy vesztese Szeged, mondta Szabó. A két város egyébként nem szavaz megyei listára, nem küld képviselőket a megyei közgyűlésbe, lévén megyei jogú városok. Ezért is egyenlőtlen, hogy fontos fejlesztési pénzek kerültek ennek ellenére a megyéhez.

Szeged rendelkezik a megyei lakosság 40%-ával, de míg korábban a településfejlesztési pénzekből 46%-nyit kapott, most 9,5%-ot. Makó a lakosság 5%-ával rendelkezik, a pénzek 11%-át kapja. ennek persze lehet olyan olvasata, hogy a kis településeket kell felhozni, ám ez akkor is nagy aránytalanság, hangsúlyozta az alpolgármester. Mórahalom például 5 milliárd forintnyi forráshoz fog jutni, Hódmezővásárhely 6 milliárdhoz.

Kecsegtették a város delegációját egy tartalék hálóval, amely alapján 1,3 milliárd forintot visszakaphatnának, de ez természetesen egyelőre csak lehetőség, és ez az összeg lenne az, amit tavaly év végén a város nem kapott meg. A TOP Plusz pénzt ökológiai fejlesztésekre, a digitalizációra, a kiszolgáló városra lehetne fordítani, a lakosság megtartásának nyithatna utat, de 6 milliárd forint erre kevés.

A megyei vezetők a pénzelosztás ezen megoldása mellett nem tudtak semmilyen szakmai érvet felhozni, mesélte el Szabó. a város ezt a megoldást, az indoklás teljes hiányával, elfogadhatatlannak tartja.

A Vásárhelyi TV Időben című műsorát csütörtökön a Híradó után tekinthetik meg.

IdőbenSzabó János