Szabadságot és színvonalat biztosítanának – a kultúráról beszéltek ellenzéki oldalon

Az ellenzéki, egységben Magyarországért nevű összefogása ma a kultúráról tartott rövid, online sajtótájékoztatót. Az a meglátásuk, a legfontosabb a feltételek megteremtése mellett a szabadságon van. Ne a politika mondja meg, ki a jó rendező, mi a jó színdarab. Szabadságot és színvonalat biztosítanának, mondták. Hozzátették, a kultúra nem lehet a politika kiszolgálója.

Gréczy Zsolt, a DK politikusa szerint az elmúlt 11 évben, hogy a kormányzat kultúrharcot hirdetett meg, az nem tett jót a kultúrának. Döntéseiket konszenzus nélkül hozták meg, céljuk a szellemi, kulturális tér elfoglalása, új hatalmi elit kialakítása és helyzetbe hozása volt. Ők kiszabadítják a kultúrát a hatalmi harcokból és a Fidesz kezei közül, mondta. Az új kormány rendszerszintű változtatásokat kíván véghez vinni, nem céljuk, hogy a korábbi megoldásokhoz vissza. Károsnak, és történelmi léptékben is példátlannak tekintik a kultúra feudalizálódását, hűbéri függésre épülését. Szakmai szempontok alapján a tehetségre és a szakmai szempontokra helyezve szerveznék át a mostani átláthatatlan és a lojalitásra épülő rendszert, szakmai és civil szervezetek segítségével.

Brenner Kolomán, a Jobbik oktatáspolitikusa azt mondta, szeretnének külön oktatási minisztériumot is létrehozni, mert a kultúra nemzetpolitikai jelentőségű. Visszaállítanák a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, mert ez is nemzeti érdek. A Magyar Művészeti Akadémia túlzó jogköreit azonban felül akarják majd vizsgálni. A jelenlegi előadóművészeti támogatások körét demokratikusabbá, átláthatóbbá kívánják tenni.

Halmai Róbert a Momentumtól azt az ígéretet jelentette be, hogy nem csak megtartják, de függetlenné is teszik a politikától a Nemzeti Kulturális Alapot, amelynek elnöke jelenleg Kásler Miklós. Miniszteri delegáltak helyett a szakemberekre számítanak. A miniszter egy személyben tud dönteni óriási pénzekről, ezt ők megszüntetnék. Az új kormány azonnali, 30%-os béremelést adna a kulturális szakembereknek, mondta. Kiemelte a kisebb településeken dolgozó szakembereket. De nem maradna el az átfogó bérrendezés, az életpálya modell bevezetése és a közszolgálati jogviszony visszaállítása, egyéb garanciális és védelmi intézkedésekkel. Külön ösztöndíj-, és kutatóprogram létrehozását tervezik.

Hiller István, az MSZP-től azt emelte ki, a kultúra nem lehet a politika szolgálója. A hatékonyság mellett fontos a kultúra szabadsága, nem jó, ha bármilyen kulturális irányzatot is szolgál. A politikának nem az a feladat, hogy eldöntse, ki a jó rendező, ki játssza a fontos darabokban a főszerepet, ki énekel vagy zenél jól. Meg kell teremtenie a terepet, a finanszírozás feltételeit. Oda tette be szerinte a lábát, ahol semmi keresnivalója, és ott nem csinált semmit, pláne a járvány alatt, ahol kellett volna.

Az ellenzéki kormány gondoskodna a kulturális nemzeti intézmények fenntartását. A Széchenyi Könyvtár új, méltó helyre költözne, mondta, és fejlesztenék a magyar kulturális diplomáciát is, mert szükség van rá.

Az ajánlatuk az embereknek a kultúra szabadságának és színvonalának a biztosítása, fejezte be beszédét Hiller.

Egységben Magyarországértellenzékkultúra