Súlyt emeltek, küzdöttek, dobtak, vívtak, táncoltak … mozogtak – sportági bemutatók voltak a Strandfürdő területén

Nagy érdeklődés mellett sportági bemutatókra került és kerül még mindig ma sor a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány közreműködésével a Török Sándor Strandfürdő területén. Külön öröm, hogy a város egyébként is büszkélkedhet azzal, hogy számos sportágban rendelkezik egyesülettel, így ezen helyi szervezetek, kiegészülve néhány szegedi csapattal, valóban sportágak széles palettáját tudták megmutatni az érdeklődő gyerekeknek.

Valódi forgatag fogadta azokat, aki a mai nap során kilátogattak a hódmezővásárhelyi sportági bemutatóra.

A megnyitó eseményen Márki-Zay Péter polgármester azt emelte ki, hogy Hódmezővásárhelynek rendkívül gazdag a sportélete. A mai napon 30 egyesület mutatkozhatott be, és nemcsak Hódmezővásárhelyről, hanem a környező településekről is érkeztek diákok, akadtak akik kísérőkkel, mások szüleikkel jöttek, mint például Martin, aki lelkesen gyűjtötte a pecséteket a különböző standoknál 1-1 elvégzett feladat után.

Egyébként is nagyon jellemző volt hogy a különböző kisebb tárgyi felajánlásokért a gyerekek megkeresték a különböző egyesületeket, mesélte például Szűcs Péter, az Alföldi Kerekesek Egyesületének Cross szakágának képviselője, az Egyesület alelnöke. Fontos, hogy egy ilyen eseményen meg tudják magukat mutatni. Ők különböző méretű kerékpárokkal biztosítottak szlalomozási lehetőséget, de lehetőség volt kipróbálni egy kerékpáros verseny-rajtgépet is. Érdeklődő akadt 5 éves kortól egészen a tinédzserig.

Egy másik standnál találkoztunk Herczeghné Csernák Andreával, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola tanár is azt emelte ki, hogy nagyon fontos egy ilyen esemény a diákoknak, akár a jövőjüket is meghatározhatja. Nekik, mint pedagógusoknak nincs könnyű dolguk, hiszen egy nagyobb területen és tömegben kell a gyerekekre figyelniük, hiszen az a normális, ha minden iránt érdeklődnek. Elengedik ilyenkor őket, de kérik, hogy ésszel, a keretek között maradjanak, azaz szigorúan a strand területén.

A polgármestertől egyébként teljesen függetlenül Juhász István, a fiúk versenyeztetésével foglalkozó Hódmezővásárhelyi Kézilabda Egyesület csapatának utánpótlás edzője is azt emelte ki, hogy bár nagyon népszerű a kézilabda Magyarországon, a megyében, és ezen belül Hódmezővásárhelyen is, de mivel egyébként is rendkívül gazdag Hódmezővásárhely sportélete, ezért nem könnyű a fiú gyerekeket a kézilabda irányába terelni. Mindezek ellenére vagy éppen ezért neki az a véleménye, hogy nem jó az, ha egy 6-8-10 éves gyerek leragad egy sportnál, sok mindent ki kell próbálni. Persze ennek gátat szabhat a szülők pénztárcája.

Ők egyébként most elsősorban 2006 és 2015 között született gyerekekkel dolgoznak, heti három, illetve négy edzéssel, életkortól függően. Hozzátette sajnos nem egyszerű az infrastrukturális helyzetük, de meg tudják oldani az edzéseket.

Körbejárván az esemény egész területét, nem volt könnyű, de talán nem is érdemes eldönteni, hogy melyik volt a legnépszerűbb sportág a gyerekek számára. Hiszen akadtak erőemelők, több harcművész egyesület is képviseltette magát, képviseltették magukat a hagyományos csapatsportok, a kézilabda mellett a kosárlabda, a labdarúgás, a jégkorong, a vízilabda hódmezővásárhelyi képviselői, de megjelent a régió legnépszerűbb klubcsapata a Pick Szeged is.

Mindezek mellett voltak olyan ügyességi sportágak, amik elsősorban a lányoknak nyújtanak mozgási lehetőséget, mint például a mazsorett vagy a különböző táncegyesületek.

De nem csak a felnőttekre gondoltak, ugyanis a helyszínen Koromné Sinkó Erika és a Body Koresztétika is, aki éppen a felnőtt korosztálynak kínál változatos, rehabilitációs, egyéni személyi vagy éppen alakformáló edzéseket. Ráadásul éppen Sinkó Erika tartott még 9.30-kor közös tornát a megjelentekkel. A standjuknál Tanácsné Tar Brigitta elmondta, 20-tól 60 éves korig minden korosztályból járnak hozzájuk.

Katona Zsolt, a Hód-Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója annak az örömének adott hangot, hogy rengeteg gyerek megfordult a Strandfürdő területén, amelyik terület ezen a napon talán éppen a legfontosabb feladatát tölti be: gyermekeknek (és néha felnőtteknek) nyújt közösségi jellegű sportolási lehetőséget.

A mai délelőtt folyamán ráadásul egy különleges, fekvenyomási, ráadásul sikeres csúcskísérletnek is tanúi lehettek a látogatók: Gáleg Norbert 255 kg-ot emelt ki.

A napot 17 órakor Vastag Csaba koncertje zárja.

Tekintsék meg képgalériánkat az eseményről:

sportági bemutató