Spúr

A Médiacentrumon spórolna elsőként a hódmezővásárhelyi városvezetés ellenzékének – egyébként kormánypárti – szószólója, méghozzá körülbelül 80 millió forintot, erről a Délmagyarországnak nyilatkozott a tegnapi számban.

Természetesen lehet vitatni, van-e létjogosultsága egy megyei jogú városban annak, hogy egy televíziót, egy hírportált és egy ingyenes terjesztett kétheti újságot működtessen az önkormányzat, pontosabban annak egyik cége. Felvetése időtlen, mert megfontolásra érdemes, meg ér-e most, később, vagy megérte-e korábban áldozni erre a célra. Más kérdés, hogy abban az időszakban, 2010 előtt, amikor jelentős adósságot halmozott fel az akkori kormánypártokkal szemben álló városvezetés, fel sem merült, hogy ne üzemeltessék a komoly tradíciókkal bíró helyi televíziót. 

A közgyűlés tagjaként egy kisebbségben lévő frakció képviselőjének joga, mi több, kötelessége kritikával illetni a regnáló többség határozatait, javaslatokkal bombázni a polgármestert. Az egyetlen elvárás vele szemben, hogy ellenvéleménye, indítványa legyen megalapozott, tényekre támaszkodó, különben mondanivalója nem több, mint falra hányt borsó. 

És itt vissza kell kanyarodnunk a számokhoz, jelesül a már sokszor hangoztatott 80 millióhoz, ami sokkal közelebb van ahhoz az összeghez – a 72 millióhoz -, amit támogatásként 2017 decemberében szavazott meg a kormánypárti többségű önkormányzat a VTV-t üzemeltető társaságnak 2018-as feladataira, viszont igen távol áll attól az 55 milliótól, amit a mostani városvezetés biztosított a tévét, hírportált, újságot magában foglaló Médiacentrum 2020-as működtetésére.

Szóval, ha spórolni kell, mert a közakarat és a közjó megkívánja, induljunk ki a valós számokból, a felek ütköztessék a véleményüket, fejtsék ki érveiket mellette vagy ellene a városházán, vagy akár a televízióstúdióban, az újság hasábjain, és úgy lesz, ahogy a választott döntéshozók több mint fele akarja. Pont úgy, ahogy eddig is.