Sorban álltak az egészségszűrésre a Dobó Katalin utca környékén élők

Zsákszámra vitték az adományruhát is ma délután a Dobó Katalin utcai egészségszűrés résztvevői, már akik nem csak egy-két darabot válogattak maguknak.

Az idén már második alkalommal rendezett egészségszűrést a Cigány Nemzetiségi Tanács Vásárhelyen. Az első alkalom a Szabadság téren volt, a második ma délután a Dobó Katalin utcán.

– Szólt a menyem, hogy ilyen szűrést tartanak, így én is kijöttem. Kíváncsian, egészséges vagyok-e. Még sosem voltam ilyenen – mondta Zita, aki csak a keresztnevét árulta el. Volt aki még azt sem, mint mondta azért, mert szégyenli, hogy szegény.

Más is érkezett ide, mert meg akart bizonyosodni róla, hogy egészséges, s inkább ide jött, mint a háziorvosához, aki mindjárt a laboratóriumi vizsgálatokra utalja be.

– Kíváncsiak voltunk az egészségi állapotunkra, a legérdekesebb pedig az a fogós eszköz volt (utalt a testtömeg index mérés eszközére) – újságolta Zsikainé Angyal Katalin és férje Zsikai Antal.

Testtömeg indexet, koleszterinszintet, vérnyomást, testsúlyt és a kilégzett levegő szén-monoxid tartalmát is mértek az önként vállalkozóknak, s bizony sorban álltak az asszonyok és a férfiak is, hogy megtudják, minden rendben van-e, vagy orvoshoz kell fordulniuk tanácsért, gyógyszerért.

Berényi Károly alpolgármester elmondta, hogy a szűrőprogram a felnőtteknek szól: – A szív- érrendszeri betegségek rizikófaktorait próbáljuk itt elsősorban felmérni, olyanok körében, akik talán nehezebben jutni el orvoshoz, a kórházba vagy a laboratóriumban. Tanácsot adunk és azt kérjük mindenkitől, hogy az itteni eredményekkel keressék majd fel a háziorvosukat.

– A Cigány nemzetiségi Tanács célul tűzte ki, hogy az idén mindenképpen két vásárhelyi helyszínen is legyen egészségügyi szűrővizsgálat. Ez a Szabadság tér után a Bíbó-Dobó-Janáky utcákat jelenti. Itt élnek ugyanis a társadalmilag leginkább nehéz helyzetben élő emberek, akik egyébként is viszontagságos élethelyzetben vannak. De nem csak az egészségszűrést hoztuk el ide, hanem a gyerekeket kézműves foglalkozással várták a Szabadság téri óvónők, s egy-egy üdítővel és süteménnyel is megvendégeltük őket – mondta Tóth István, a programot szervező Cigány Nemzetiségi Tanács elnöke.

A ruhaosztás egyébként a vásárhelyi Kossuth kör kezdeményezése volt. – A kör befogadja a felajánlott jó minőségű, tiszta ruhákat, majd ezeket úgy hetente egy alkalommal ki is szoktuk osztani azoknak a rászorulóknak, akiknek szüksége van rá – árulta el Szabó Margit, a helyi Kossuth Kör egyik tagja.

Erre az alkalomra százötven kiló(!) ruha közül válogathattak a szűrésen megjelentek.

– Magamnak válogatom a ruhákat, ami nem jó azt visszateszem, ami viszont igen, azt hazaviszem és majd hordom. Pólót, kabátot és nadrágot keresek – mondta Mihály Miklós. Elárulta azt is, hogy a szűrésről és a ruhaosztásról szórólapokról szerzett tudomást.

Kati (azt kérte, a vezetéknevét ne írjuk le) az unokájának válogatta, sikerrel a ruhákat, időben, mert az még csak tíz napja született. Sapkát és kabátkát is talált neki, így örömmel ment velük haza.

Dobó utcaegészségszűrésKossuth Körruhaosztás