Sonkoly Tibor festőművész alkotása a Kirakat galériában

A Tornyai János Múzeum Kirakat Galériájának legújabb kiállításán a napokban 80. születésnapját ünneplő Sonkoly Tibor Halászok című alkotását tekinthetjük meg.

Az intézmény felidézi: Sonkoly Tibor már kisiskolás korától rendszeresen látogatta Csikós Miklós és Füstös Zoltán rajzszakköreit. A festészet alapjait a zebegényi Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskolában sajátította el, ahol mestere Hincz Gyula volt. 1974-ben végzett a szegedi Juhász Gyula Főiskola rajz-földrajz szakán, majd három évtizeden át tanított szülővárosában, a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskolában.

Pasztell- és olajképein a családtagok, rokonok és barátok jelennek meg, amelyeken a látvány finom visszaadásával rögzíti a karakterek jellemvonásait, az ábrázolt alakok legkisebb belső, lelki rezdüléseit is. De hasonlóan bensőséges módon, finom ecsetkezeléssel nyúl a tájábrázoláshoz és a ,,rokon” művészeti szakmák bemutatásához. 1989 óta rendszeresen kiállít a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon.

A Kirakat Galériát még a koronavírus járvány hívta életre a Tornyaiban. Az alapötlet az volt, hogy kultúrát csempésszenek a vásárhelyiek mindennapjaiba, így akik az intézmény felé veszik az irányt különböző képzőművészeti alkotásokat csodálhatnak meg az utcáról.

festményKiállításkirakatTornyai János Múzeum