Sokszínű lesz a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

127 művész 158 alkotását láthatja majd a nagyközönség december elejéig az október 5-én megnyíló 70. Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Megkezdődött az ország legrégebbi kiállításának rendezése az Alföldi Galéria földszinti termeiben.

Nyolcvannyolc festményt, harmincnégy grafikát és harminckét plasztikát válogatott be a szakmai zsűri júliusban a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlatra a 226 alkotó által beküldött 312 festmény, 126 grafika, 70 plasztika és 15 egyéb műfajú munkája közül.

Az országos jelentőségű kiállítást a héten rendezi Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora az Alföldi Galériában, ahol a tárlat október 5-én nyílik majd meg, s ahol kihirdetik a díjazottakat.

A képek és a műalkotások hamarosan a falakra, illetve a helyükre kerülnek. – A díjzsűrizés óta készül a tárlat katalógusa, hiszen a kiállítás úgy teljes, ha a megnyitóra az is kézbe vehető lesz – mondta Nátyi Róbert, aki elmondta, hogy az elmúlt napokban pedig a leendő kiállítást rendezték. – Tavaly jól megismertem a helyet és az adottságait, ez alapján készült egy a tárlat koncepciója figyelembe véve, hogy milyen a kiállító hely mesterséges és természetes világítása, illetve mekkorák a falfelületek. És azt is látnunk kell, milyen méretűek a festmények és mekkorák a szobrok, milyen tematikák és stílusirányzatok jelennek meg – tette hozzá.

Nátyi Róbert kurátor kristálytiszta képre törekszik

Azt a zsűri tagjai már a bírálati fázis során során tapasztalták, hogy ez utóbbiakra idén mi a jellemző. A tavalyi Őszi Tárlaton 174 alkotást láthatott a nagyközönség, s Nátyi Róbert szerint a mostani 158 is ideális szám, így azok nem nyomják el egymást, – Ennyi alkotással jól el lehet rendezni ezeket, de még így is került néhány a folyosókon, de a kiállítás fontos részeként – mondta.

A tárlat idén is a kortárs művészet sokszínűségét, kavalkádját mutatja majd be. Úgy, hogy a művek autonómiája meg tud majd szólalni, azaz mindegyiknek meglesz az a tere, mellyel meg tudja szólaltatni a közönségét. A kiállítás zsűrije arra törekedett, hogy a magyar képzőművészet sokszínűsége megjelenjen és a lehető legadekvátabb alkotásokat mutassák be a különböző stílusirányzatokból. Úgy, hogy közben a művek egységes kiállítássá álljanak össze, azaz a közönség kristálytiszta képet láthasson a magyar kortárs művészetről, megőrizve közben az Őszi Tárlatok hét évtizedes hagyományait.

Hódmezővásárhelynátyi róbertőszi tárlatrendezésVásárhelyvásárhelyi hírek