Sokan először másztak falat – háziverseny a Hód Bouldering Falmászó Szakosztálynál

Lendületesen kezdte az új évet a Hód Bouldering Falmászó Szakosztály, a hétvégén ugyanis egyből házi bajnokságot rendeztek. Ezt a sportot éppen egy éve lehet űzni Hódmezővásárhelyen, ezért a megmérettetés jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy a különböző korcsoportba tartozók visszajelzést kapjanak erőnlétükről és technikai tudásukról.

Először a legkisebbek mutathatták meg, mit is tudnak. Nekik a szoba egyik oldalát kellett teljesíteniük úgy, hogy 3 kiemelt zónánál megállnak. A nagyobbak feladata az volt, hogy egy teljes kört tegyenek meg az ablaktól indulva és oda visszaérkezve.

A versenyzők zöme a hétvégén élete első falmászó megmérettetésén vett részt. Kiss Martin Kristóf például októberben ismerkedett meg a sportággal úgy, hogy a testvérét elhívták egy ingyenes próbára. Azonban ő is megtekintette, hogy milyen érdekes ez az esemény, eljött, és nagyon megtetszett neki. Előnye, mondta, hogy az egész testet áterősíti, de nagyon élvezetes is csinálni.

Volt azonban felnőtt verseny is. Ancsin Gábor szerint ez egy jó erőnléti edzés, hasonló hatása van mintha súlyzót emelnének, csak sokkal izgalmasabb. Kombinatorikát, testérzékelést, térérzékelést is fejleszti, mondta.

Az Alföldi Szabadidő Egyesület keretein belül épp egy éve működik a Bouldering Falmászó Szakosztály, közel 50 fővel. Bereczky Bence, az Egyesület elnöke elmondta, régebben ő tudott olyan helyeket megmászni, amiket a gyerekek nem tudnak, mára ez szinte megfordult, lassan már ő tanul tőlük.

Az év első háziversenyén saját korcsoportjában Völler Ádám, Kiss Barnabás és Lázár Balázs remekeltek. A résztvevők külön az erőnlétüket is tesztelték, ebben a kategóriában Marton Enikő és Kovács Norman lettek az elsők.

Alföldi Szabadidő EgyesületBereczky BenceHód Bouldering Falmászó Szakosztálysport