Sokaknak lélekmelegítő a vásárhelyi Nyitott Könyvek Háza

Folyamatosan változó kínálat, nincs beiratkozási díj és akkor és annyit visz és hoz az ember, amikor és amennyit akar. Így jellemzik a Kossuth téri Nyitott Könyvek Házát lelkes használói.

– Szinte nincs olyan nap, amikor be nem néznék ide – mutat körbe az egyszemélyes, Kossuth téri házikóban Papp Imréné – állandóan változik ugyanis, hogy milyen könyvek vannak a polcon, s azokból az vihet aki akar és annyit, amennyit csak elbír.

A Posta melletti pavilonban eredetileg újságokat, borítékokat és bélyegeket árusítottak, majd hosszú-hosszú éveken át üresen állt, mígnem a város megnyitotta olyan helyként, ahová bárki elviheti, beteheti megunt, kiolvasott, fölöslegessé vált könyveit, és azokat bárki haza is viheti.

Bárki bármilyen könyvet letehet itt és bárki bármilyet szabadon elvihet. Néha kincsekre is lehet itt bukkanni

– Találtam már itt művészeti, magyar és német nyelvű albumokat, szerb, orosz, angol, francia, olasz nyelvű könyveket, de képeslapokat és CD-ket is. A legjobban azonban a Dumas regényeknek örültem. Nekem is megvolt a Három testőr, de már rongyosra olvastam, meg a sok költözködés alatt valahogy elkallódott – mondta Kapocsi Ferenc, aki azt is elárulta, hogy a tél elejének egyik napján számos, a két világháború közt megjelent regényre bukkant, de a legjobban az Erdélyi Szépmíves Céh által kiadottaknak örült meg.

Persze szerencse is kell, hogy valaki értékesebbnek tűnő könyvekre bukkanjon itt, ahol jelenleg a legtöbb, a szocializmus alatt százezres példányszámban kiadott a Világirodalom Remekei sorozat egyes köteteiből van. De a számos más népszerű regény és verseskötet mellett időnként nagy számban bukkannak fel a krimik és a szórakoztató irodalom másféle kötetei is.

– Már gyűjtők is akadtak – tudtuk meg az egyik, neve elhallgatását kérő férfitól – van aki innen egészítette ki Rejtő Jenő (P. Howardként írt) Piszkos Fred sorozatát, de akad, aki katonai témájú (például a Határőrök Kiskönyvtára) könyveket gyűjti. – Itt nincs beiratkozási díj és állandóan változik a kínálat, ezért jobb, mint a könyvtár, meg persze azért is, mert ha megtetszik valami, azt sosem kell visszahozni, ha meg valamit megununk, vagy már nem férünk tőle, azt meg bátran betehetjük.

A Nyitott Könyvek Háza egyébként hét közben napközben van nyitva, de láttuk már nyitott ajtókkal szombatonként is. Több rendszeres használója is azt mondta, hogy az innen elvitt könyvek különösen a télen tettek odahaza jó szolgálatot, melegítve a lelküket, de előfordult, hogy nem csak azt.

házHódmezővásárhelykönyveklélekmelegítőolvasmányVásárhelyvásárhelyi hírek