Sok réti fülesbagoly költött a térségben

A pocokjárásos években inváziószerűen jelennek meg nagyobb számban is a réti fülesbaglyok. Az idei esztendő is ilyen, utoljára 2014-ben volt hasonlóan jelentős az állomány. A párok egy része a sásréteken költ, de gyakran fészkelnek őszi vetésű gabonatáblákon is.

A Körös-Maros Nemzeti Park összesítése szerint a Kis-Sárréten az elmúlt években rendszeresen költött egy-három pár, idén viszont 15 költőpárat sikerült számolni. Vésztő környékén nyolc, Mezőgyánban pedig hét pár költött.

A Kardoskúti Fehértó részterületen 12 költőhelyet sikerült lehatárolniuk Kardoskút, Békéssámson és Székkutas térségében. Egy átlagos évben 0-2 pár közötti az állomány, tehát az idei mindenképpen jelentősnek számít. Ez valószínűleg a mezei pockok magas számának köszönhető. A fiókák nagy része júniusban repült ki.

A Csanádi pusztákon szintén szép számban költöttek réti fülesbaglyok, a Kígyósi-pusztán idén egyetlen pár fészkelt egy kaszálóréten. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon 2014 után az idei volt az első év, amikor jelentős állomány kezdett fészkelni, összesen 24. Cserebökényben összesen 12 költőhelyet határoltak le, azonban nem törekedtek a fészkek megkeresésére, a növényzet taposásával ugyanis veszélyeztették volna a költés sikerét.

bagolyBékéssámsonKardoskútKörös-Maros Nemzeti ParkmadárSzékkutas