Sok ellenzéki szerint jobb lenne, ha Gyurcsány visszavonulna

A Fidesz-győzelem okairól kérdezte az ellenzéki és a bizonytalan szavazókat a 21 Kutatóközpont megbízásából az Iránytű Intézet. A teljes mintában 1850 válaszadó szerepelt, de a kérdéseket csupán annak a 852 válaszadónak tették fel, akik nem a Fideszre szavaztak, vagy akik egyáltalán nem szavaztak, írja a 24.hu. Sokak szerint azonban, ha Gyurcsány kilépne a politikából, azzal javulnának az ellenzék esélyei. Márki-Zay Péter megítélése azonban már ellentmondásosabb.

Azt írják, 47 százalék elsősorban magát a rendszert, a Fidesz anyagi és médiafölényét okolja a vereségért, minden második válaszadó azonban legalább részben az ellenzéket is felelőssé teszi.

A személyi felelősök közül leggyakrabban Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc neve kerül elő, érdekes mód, Jakab Péteré kevesebb, annak ellenére, jegyzi meg a 24.hu, hogy az elemzők a leeső Jobbik-szavazatokat tartják a kudarc egyik fő okának.

Érdekesebb azonban az, hogy mit gondolnak a válaszadók, jobb lenne-e, ha Gyurcsány Ferenc esetleg visszavonulna. A nem kormánypárti szavazók háromnegyede úgy látja, hogy több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány visszavonulna, ráadásul a DK szavazóin kívül ebben nagyjából mindenki egyetért az ellenzéki szimpatizánsok közül.

A magyarázat szerint a a DK-s válaszadók kedvelik ugyan a volt miniszterelnököt, de tudatában vannak annak, hogy jelenléte sok választót taszít, továbbá az sem zárható ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt már sok Gyurcsányt nem kedvelő embert tud megszólítani.

Megkérdezték ezt az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban is. 49 százalékuk szerint Márki-Zay visszavonulása az országos politizálástól javítaná az ellenzék esélyeit, 46 százalék szerint azonban nem. Az átlagnál nagyobb arányban értettek egyet az állítással a Mi Hazánk, az MSZP-Párbeszéd és a DK szavazói, a legkevésbé pedig a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik hívei.

A teljes írást a 24.hu oldalán olvashatják el.

ellenzékfelmérésGyurcsány FerencMárki-Zay Péter