Sok a plakát a városban – mit engedhető meg a kampányidőszakban?

Több fórumon is megjegyezték már, hogy rengeteg a plakát Hódmezővásárhelyen. Ez természetes? Vagy undorító? Mit lehet és mit nem lehet tenni ilyenkor? Kinek kell és mikor leszednie a plakátokat? Ezekről érdeklődtünk.

Megsokszorozódtak a plakátok Hódmezővásárhely utcáin is a kampányidőszakban. Egyeseket talán meglep ez a hír, bár talán 1990 óta kampányidőszakokban ez már megszokott látvány, fontos, hogy április 3-a után minél előbb kerüljenek leszedésre. De ameddig nem érkezik el a várva várt nap, mit lehet tenni?

A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart.

Májerné dr. Pártos Katalin, a Polgármesteri Hivatal Jogi Csoport Jogi Osztályának osztályvezetője a Hódpressnek azt mondta, hogy plakátokat ez idő alatt korlátozás nélkül el lehet helyezni. Ez alól természetesen vannak kivételek:

  • magántulajdonban álló dolgon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő engedélyével helyezhető ki plakát,
  • állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet elhelyezni,
  • védett műemléki értéken, védett örökségi elemen, az építészeti örökség védett elemén, védett természeti területen és értéken, továbbá állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos,
  • választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni, valamint
  • plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Szintén szabály, hogy a plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni. A törvény mennyiségi korlátra nem tartalmaz előírást.

Azt is megtudtuk, hogy a törvény értelmében nem kell alkalmazni a közterület-használatról szóló jogszabályokat, így az önkormányzat a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló rendeletét, olyan gyalogosforgalom számára nyitva álló közterületen folytatott kampánytevékenység esetén, amely a választópolgárokkal való személyes kommunikációra irányul, ha az ennek során alkalmazott berendezés, kellék elhelyezésére igénybe vett közterület a négy négyzetmétert nem haladja meg.

A kampányidőszakban a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot. A plakáton azonban fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét.

kampányplakátVálasztás