Sikeres volt a magyar-román gyakorlat Hódmezővásárhelyen

November közepén tartották meg Hódmezővásárhelyen a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonáinak idei gyakorlatát – számolt be róla a honvédség oldala.

A közös zászlóalj 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a két nemzet közös erő alkalmazásával képes legyen különböző béketámogató, békekikényszerítő feladatkörök ellátására. Minden évben tartanak gyakorlatot, mindig a másik országban. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja, illetve az aradi 191. Colonel Radu Golescu Lövészzászlóalj egy-egy szakasz szintű alegységgel vett részt az idei gyakorlaton.

Kiss Dániel hadnagy, a gyakorlatban résztvevő magyar szakasz parancsnoka elmondta, hogy először vett részt a magyar-román gyakorlatban. A kezdeti kommunikációs nehézségek ellenére gyorsan megtalálták a román kollégákkal a közös hangot, így a gyakorlat többi része már gördülékenyen zajlott.

A záró ünnepségen – az elmúlt héten lezajlott foglalkozásokat is értékelve – Molnár Zsolt ezredes elmondta, hogy ismét eredményesen zárult a két nemzet egyműködését bizonyító gyakorlat. A gyakorlat a kitűzött célokat elérte, az incidensekre a szakaszok az eljárásoknak megfelelően reagáltak – olvasható a honvedelem.hu-n.

gyakorlatHódmezővásárhelyMagyar HonvédségRománia