Sikeres éven van túl a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója és Süliné Juhász Márta gazdasági vezető összegezte a 2022-es évet és vázolta a 2023-as év terveit.

A gazdasági vezető elmondta:

  • 2022 márciusában 28 millió forintból építőipari tanműhely épült Makón a Návay Technikum tanulóinak, eszközöket is vásároltak 4 millió forintból.
  • Júniusban robotika termet adtak át Szentesen a Pollák Technikumban, illetve villanyszerelő tanműhellyel gazdagodott a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége.
  • Szintén júniusban vehették birtokba Szentesen a Boros Technikumban az épület mindhárom szintjén felújított leány, fiú és tanári mosdókat, ez 60 millió forintba került.
  • A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban mintegy 6 millió forint értékben újították fel a földszinti fiú mosdót, illetve új födém is került az épületre.
  • Augusztusban a legnagyobb beruházás Szentesen a Pollák Technikumban kezdődött el. 122 millió forintból újult meg a közösségi tér: a munkálatok során a büfé két helyiség és egy folyosó összenyitásával új helyre került, megújultak a járófelületen a burkolatok, a közösségi bútorzat, valamint a falakra és az álmennyezetre az itt oktatott szakmákra jellemző, dizájnban harmonizáló világítás került. A friss információkat LCD monitorokon követhetik nyomon a diákok és az oktató kollégák. A felújítás során a földszinti mosdókat is kibővítették, korszerűsítették. A modern közösségi teret – a beruházás teljes befejezése után – 2023 februárjában ünnepélyes keretek között vehetik birtokba a pollákos tanulók és oktatók.
  • Szeptemberben 1 millió forint értékben új „köntöst” kapott a Kalmár tornaterme.
  • Októberben átadták Szentesen a Pollák megújult elektronikai termét. Novemberben korszerűsítették a Boros fűtési rendszerét. A távhőszolgáltatásra való átállásra a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 44 millió Ft-ot költött. Ezzel a korszerűsítéssel évi 32 ezer köbméternyi gáz elfogyasztásától mentesül az intézmény, amely évi 11 millió Ft-os megtakarítást jelent.

Kincses Tímea a centrum szakmai eredményeit ismertette:

  • közel 5000 tanulóval indult a 2022/2023-as tanév, a tanulók 14 ágazat 21 szakmáját sajátíthatják el. A 9. osztályba belépők száma a technikumban megközelíti az 500, a szakképző iskolában pedig a 300 főt. Kiemelkedő a felnőttképzésben tanulók létszáma, amely megközelíti a 2000 résztvevőt.
  • Három felsőoktatási intézménnyel kötött a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum együttműködési megállapodást: a Neumann János Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával és a Gál Ferenc Egyetemmel.
  • A HSZC fennállása óta a legsikeresebb tanévet tudhatta maga mögött az országos szakmai- és sporteredmények tekintetében.
  • Országos elismerésben részesült két kiváló szakember is. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum felnőttoktatási vezetője – korábbi főigazgatója – Árva-Nagy Sándorné, a hazai szakképzés területén folytatott kiemelkedő oktatói-nevelői, illetve vezetői munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, melyet a fővárosban vehetett át augusztus 19-én. Ünnepélyes keretek között vehette át Budapesten Rácz Margit a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium oktatója a szakképzés területén folytatott munkája elismeréséért a Szakképzésért díjat.
  • Az országos kompetenciamérés adatai alapján a legtöbb hozzáadott pedagógiai értéket teremtő magyar iskolák között a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum több iskolája is helyet kapott. A matematika felmérés alapján a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, – amely immár 4. alkalommal kapja ezt az elismerést – valamint a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikum eredményei emelkedtek ki. A mérés szövegértés részében a Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium és a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Boros Sámuel Technikum került fel az oktatás hátránykiegyenlítő hatását vizsgáló listára.
HódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Szakképzési CentrumHSZCKalmár Zsigmond Szakgimnázium és SzakiskolaKincses TímeaMakóSzentestanév