Sertéstokányt főztek a vasárnapi ételosztásra

Mintegy hatvan adagot helyben ettek meg, négyszáznál többet pedig az önkéntesek vittek házhoz azoknak, akik egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt nem tudtak elmenni a vasárnap délben a Csúcsi Olvasókörben rendezett ételosztásra.

Már a délelőtt 11 órakor kezdődő ruhaosztáson is sokan válogattak a holmi közül, volt, aki pólót, akadt aki rövidnadrágot, de olyan is akadt, aki cipőt keresett magának. A Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Minden Fiatal Magyarországa és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület ételosztására valamivel több, mint hatvanan gyűltek össze, hogy az ételt az olvasókör tavaly a város által felszereltetett légkondicionált nagyteremben fogyasszák el, majd igyák meg utána a kávét.

– Paprikás sertéstokányt főztünk tésztával, került bele a 75 kiló sertéshús mellett hagyma, zöldpaprika, paradicsom és szalonna is. Mindehhez 65 kiló tésztát főztünk – árulta el Takács Gergő.

Itt még csak készül az ebéd

A 40. ételosztásra várók immár baráti társaságokba, csoportokba verődve beszélgettek és osztották meg egymással a családjukkal kapcsolatos történeteiket is.

– Remek elgondolás, hogy a ruhaosztást az ételosztással párosították, hiszen nagyon sok az olyan rászoruló, akinek ételre is alig jut, hát még ruhára – mondta az egykor férfiszabóként, majd a Hód Áruház férfi konfekció osztályán dolgozott Lídia néni.

– Minden két hétben eljövök az ételosztásra, függetlenül attól, hogy éppen melyik olvasókörben rendezik -árulta el Klári néni. – 127 ezer forint a nyugdíjam, amiből nagyon nem lehet megélni. Együtt lakom a fiammal akinek 80 ezer forint a rokkantsági nyugdíja, s hébe-hóba elmegyek takarítani, így jövünk csak ki a pénzünkből – tette hozzá.

Egyre több az, aki rászorul egy ingyen ebédre

Folyamatosan nő a kiszállított ételek száma, tudtuk meg Kecskés Fanni önkéntestől. – Már közel 430 adag ételt viszünk házhoz, egyre több a rászoruló és egyre több az önkéntes segítőnk is – mondta. Azt is elárulta, hogy minden megválasztott képviselő felelős a saját körzetéért, azaz a feladata abban az étel házhoz szállításának megszervezése. És nem csak az aktivisták, de maguk is útra kelnek az ebéddel. Hozzátette: egyre többen jönnek egy-egy ilyen alkalommal olyanok is, akiknek nem csak az ebédre van szükségük, hanem a társaságra is. – Látom a boldog arcokat, s azt, hogy építjük a közösséget is. Mindenkit nagyon megszerettem – sorolta azt, miért vesz részt több, mint egy éve az ételosztásokon.

Csúcsi olvasókörételosztásHódmezővásárhelymindneki magyarországa mozgalompaprikásruhaosztássertéstokányTiszta Vásárhelyért egyesületvásárhelyi hírek