Seregélyek gyorsították meg a szüretet Sóshalmon

Leginkább ezek miatt szüretelt a megszokottnál korábban Takács Ferenc vásárhelyi borász is. Azt mondja, hogy az aszály, a munkaerőhiány és az üzemanyagár miatt az idei bora 20 százalékkal lesz drágább, mint tavaly ilyenkor volt.

Három hektárnyi, a sóshalmi szőlővidéken lévő birtokán termeli meg magának azt a szőlőmennyiséget, melyből aztán a vásárhelyi otthonában forr – rendkívül modern körülmények közt – újborrá a must.

– Az idei termés körülbelül megfelelt a sokéves átlagnak, mennyiségben jó közepesnek, míg minőségben egy kicsit kiválóbb is volt, mint a korábbi aszályos esztendőkben – árulta el Takács Ferenc. – Nagyon szépen alakult a szőlő természetes cukortartalma, 18 cukorfok alatt nem szüreteltünk, a savak is 6-7 ezrelékes nagyságrendet mutattak. Azaz minden optimális lehetett volna, ha a seregélyek nem lettek volna aktívak, talán egy hetet várhatott volna a szüret – tette hozzá.

Ha a seregélyek nem lettek volna ilyen aktívak, talán egy hetet várhatott volna a szüret

A sóshalmi szőlőhegyen nem is nagyon akadt olyan tulajdonos, aki ne küzdött volna a nagy rajban szálló, a szőlőben nagy pusztítást végző seregélyekkel, melyek még a hangágyú dörrenésére is csak 1-2 percre rebbentek fel, majd visszaszálltak a tőkékre, hogy leverjék, lecsipegessék a szemeket.

Húsz százalékkal lesz drágább az idei bor, mint a tavalyi volt – mondja a borász.

– A rendkívüli meleg és a napsütés korábban megérlelte a szőlőt, a szüret ütemére ezért a madarak csak rágyorsítottak. Érződik, látszódik a szőlőn a globális felmelegedés hatása, a melegtől különféle betegségek is előfordultak. Főleg a gombák és a szállítószöveti betegségek – sorolta. Ezek pedig a borszőlők közül a késői érésűeket, s azok közül is talán a fehér fajtákat támadta meg jobban.

Azt mondta, az idén a kékfrankosból várható a legjobb bor. Ebből rosé és vörösbor is készül. De termeszt cserszegi fűszerest, zöld vertelinit és zweigeltet is. A csapadékhiány leginkább az elsőt teszi próbára, de a veltelini sem bírja az aszályt. Hozzátette, hogy az idén húsz százalékkal emelkedik az újbor ára.

Ez már az új bor!

Takács Ferenc, aki eredetileg csongrádi származású, már 14 éves korában örökölt szőlőbirtokot a csongrádi „szőlőhegyen”, amit aztán maga művelt. Miután Vásárhelyre költözött, sem mondott le a szőlészetről-borászatról.

borászseregélysóshalomszürettakács ferenc