Sem a pozitívumokat nem említették, sem azt, hogy más is követett el hibákat

Ilyen volt belülről az ellenzéki kampány összeomlása címmel jelent meg elemzés a napokban a Direkt36 oknyomozó portálon. Márki-Zay Péter szerint a nagy terjedelmű cikk elfeledkezett arról, hogy több pozitívumot is hozott az ellenzéki összefogás: a Fidesz most először félt igazán a bukástól, volt hiteles alternatívát felmutató politikai ellenzék.

A Direkt 36 cikke  lényegében a miniszterelnök-jelöltre hárítja a választási vereség felelősségét. Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában is reagált az írásra. A politikus szerint a portálon megjelent elemzés célja az volt, hogy az ellenzék a parlamenti választáson elszenvedett vereségéért az összefogásban résztvevő pártok őt tegyék felelőssé.

Például azt írják, hogy Márki-Zay Péter nem jól mérte fel, hogy milyen adui vannak. Két kampánytanácsadó az előválasztás már borítékolható megnyerése előtt azt ajánlotta, ha nem akarja elveszíteni a lendületet, miniszterelnök-jelöltként világossá kell tennie, hogy az ellenzéki térfélen új időszámítás kezdődik. Neki kell a feltételeket diktálnia a pártoknak, például ragaszkodnia kell ahhoz, hogy nem kaphatnak befutó helyet a közös listán a parlamentbe korábban csak listán bejutó képviselők. Az elemzés szerint Márki-Zay-nak delegálni kellett volna a feladatokat.

A Direkt 36 hosszú elemzése a stábtagok visszaemlékezése alapján felidézi azt a napot, amikor a háború kitörése előtt a vásárhelyi polgármester interjút adott a Partizánnak, de fáradtan és késve érkezett, kollégáinak nem maradt idejük felkészíteni. Így csúszhatott ki az a félmondat, amit aztán a Fidesz a kampányban maximálisan kihasználva úgy tálalt, hogy az ellenzék háborúba vinné az országot. (Holott a mondat nem erről szólt.)

A hosszú írásra Márki-Zay Péter ugyancsak hosszú posztban, „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt” címmel reagált.

A pozitívumok kimaradtak

Márki-Zay Péter véleménye szerint a nagy terjedelmű cikk elfeledkezett arról, hogy több pozitívumot is hozott az ellenzéki összefogás. Kiemelte, hogy a Fidesz érezhetően most először félt igazán a bukástól, ugyanis látták, hogy egy hiteles alternatívát tudott felmutatni a politikai ellenzék. Fontos, hogy mikroadományokból 400 millió forint gyűlt össze a kampány támogatására, ami erős jelzés a kormány felé, hogy az emberek a szavazatukon kívül anyagi ösztönzést is adtak az ellenzéki pártoknak. Ugyanerre utal az is, hogy 27 ezer önkéntest sikerült mozgósítani, aminek eredményeként minden szavazókörben volt képviselete az ellenzéki összefogásnak. A cikk hiányosságának rótta fel Márki-Zay Péter, senki más hibáiról nem tesz említést. A politikus úgy látja, hogy mind ellenzéki, mind kormányoldalról támadják pártalapítási terveit, és próbálják lejáratni a Mindenki Magyarországa Mozgalmat. Véleménye szerint ennek oka, hogy a hatalom és az ellenzék részéről is tartanak a hiteles alternatíva megjelenésétől. Egyelőre egyébként a hódmezővásárhelyi polgármester arra törekszik, hogy az MMM megújuljon, a pártalapítást pedig későbbi időpontban tervezi. Továbbra is fontosnak tartja, hogy a civileknek legyen egy pártja, mert az itt található embereknek is szükségük van politikai képviseletre.      

Direkt36ellenzékMárki-Zay Péter