Sejteni lehetett? Szentkirályi Alexandra visszalépett Vitézy Dávid javára Budapesten

Számára ugyanis, ahogy ő mondja, továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. A Fidesz-KDNP szerint Vitézy megverheti Karácsonyt, és a szavazatok összpontosítását szeretnék.

Szentkirályi Alexandra bejelentette visszalépését, ezzel az is eldőlt, hogy nem lesz főpolgármester-jelöltje a Fidesz-KNDP-nek Budapesten. Szentkirályi a szavazóit Vitézy Dávid, aki az LMP jelöltje, támogatására buzdította.

A hvg.hu emlékeztetett arra, hogy Szentkirályi Alexandra kampánya során szinte folyamatosan ,,gyurcsányozott”, igyekezett egy olyan képet kialakítani választóiban, hogy Karácsony Gergely az egykori miniszterelnök bábja.

Kampánya, bár a közösségi portálokon gyakran jelent meg, de érdemi mondanivalót ezen felül nem tartalmazott, terveiről ritkán beszélt, a kormánytól független médiának pedig egyáltalán nem.

A Publicus Intézet május végén azt mérte, hogy Karácsony egyaránt még több szavazatra számíthat, ha Szentkirályi vagy Vitézy visszalép a másik javára. Az akkori mérés szerint a választók 46 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre június 9-én, ám ha a Fidesz jelöltje visszalépne, az plusz egy, ha pedig az LMP jelöltje szállna ki a versenyből, az pedig hét százalékot hozna Karácsonynak.

A Fidesz belső mérései azonban feltehetően azt mutatták, hogy a főpolgármester-jelölti viták nagy részétől távol maradó Szentkirályi népszerűsége az utolsó egy hétben jelentősen csökkenhetett, a vitákon jól szereplő Vitézyé pedig nőhetett. Erre utal az a Századvég-kutatás is, mely azt állapította meg, hogy Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt, szemtől szemben pedig legyőzné Karácsony Gergelyt.

Vasárnap minden kiderül.

Budapestönkormányzati választásSzentkirályi Alexandra