Schadl György vezetőszáron, bilincsben, Völner Pál öltönyben érkezett a tárgyalására

Ma tartották a Völner-Schadl-ügy első előkészítő tárgyalását. Schadl György, a Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnöke maszkban, hátrazselézett hajjal érkezett a bíróságra. Mivel előzetes letartóztatásban van, bilincsben, vezetőszáron hozták – olvasható a 444 tudósításában.

A Fővárosi Törvényszéken ezen kívül még három előkészítő ülés lesz és Schadl Györgynek és Völner Pálnak csak jövő csütörtökön kell megválaszolniuk, elismerik-e a vádakat. A maszkot viselő Schadl nem engedte, hogy a tárgyalóteremben fotózzák, Völner igen.

A vád szerint Schadl százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki. Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért az ügyészség.

Beismerte a bűnösségét P. Béla István, a Végrehajtói Kar korábbi hivatalvezetője,

aki a vád szerint Schadl utasításának megfelelően több pontot adott a Schadl által kiválasztott végrehajtó-jelölteknek, mint ami járt volna nekik. Szintén beismerte a bűnösségét az a vádlott, aki Schadlnek ajánlotta egy alkalmazottját, mint aki alkalmas lenne végrehajtónak. Az alkalmazott végül valóban pozícióhoz jutott, korrupt módon, amiről a vád szerint az összekötő is tudott.

Mindent beismert a kormányhivatali ügyintéző és az építési vállalkozó is,

akik az ügy egyik mellékszálában érintettek. A vád szerint ők segítettek elsikálni Schadlnek, hogy szabálytalanul építette fel siófoki házát. A kormányhivatali alkalmazott félmillió forintot fogadott el Schadltől, azóta emiatt elbocsátották.

Az ügyészség szerint Schadl több mint 900 millió forintot szedett be a végrehajtóktól, Völnerhez pedig legalább 83 millió forint jutott.

A Telex cikkéből kiderül, a folyosó egy részét lekordonozták, ahogy a tárgyalóteremben is kordonok mögött vannak a fotósok. A bíró döntése alapján tehát az újságírókat nem engedik közel a vádlottakhoz, hogy azok esetleg feltehessék a kérdéseiket.

Fővárosi TörvényszékkorrupcióSchadl GyörgytárgyalásvégrehajtóVölner Pál