Saját forrás is kerül a belvárosi közterület rendezési programba

Öt és félmilliárd forintot törlesztett Hódmezővásárhely abból a több mint 10 milliárdos adósságból, amit három évvel ezelőtt megörökölt. Sőt, már a fejlesztésekre is van saját kerete a városnak, ezt Márki-Zay Péter polgármester hangsúlyozta Időben című adásunkban. Hozzátette, hogy az adósságok törlesztése mellett is sikerült eltörölni Vásárhelyen a lakossági építményadót és harminc százalékkal csökkentették a vállalkozások építményadóját is. Mindemellett a városnak most már van saját fejlesztési forrása is.

Lassan, lépésenként valóra válhatnak a belváros rekonstrukciójának tervei. Erre utalt a város polgármestere a Vásárhelyi TV csütörtöki hírháttér műsorában, amikor arról beszélt, hogy a megvalósításhoz már saját keret is rendelkezésre áll.

Elmondhatjuk, hogy a városnak van több száz millió forint olyan saját fejlesztési forrása, nemcsak pályázati, kormányzati, Európai uniós pénzek, hanem saját források, saját bevételből, amit azáltal értünk el, hogy takarékosan, tisztességesen gazdálkodunk. Ezeknek az elkövetését most elsősorban a pályáztatások, a tervezések, az engedélyezések képezik.

– mondta a polgármester.

Márki-Zay Péter arról is szólt, hogy már idén elkészülhet a Bakay-kút és az Ótemplom körüli terület megújítása. Nem messze innen tavaly a bontottak egy raktárépületet, amelynek helyén egy kétszintes parkolóház állna, amelyet az Oldalkosár utca és az Andrássy út irányából is meg lehet közelíteni.

Molnárné Kőfalvi Ágnes, a városfejlesztési iroda mérnöke 2020 decemberében, a bontás végén beszélt a 102 gépkocsi elhelyezésére alkalmas parkoló kialakításáról. Elmondta, hogy 3000 négyzetméteres és kétszintes lesz. Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy a telepnek az adottságait ki tudja használni. Lesz pinceszint illetve földszint, tehát minimálisan fog a környezetéből kiemelkedni. Nem lesz fedett, oldalt nyitott, átszellőztethető lesz. A tervezők nagyon jól kigondolták, hogy növényzettel körbeépített, illetve magából az épületben is egy túlméretes nagyobb fát képzelt el a tervező.

A parkolóház építés az egyik legfontosabb eleme az öt egységből álló belvárosi közterület rendezési programtervének. Hasonlóan hangsúlyos feladat a Szent Antal utca rekonstrukciója, valamint a Városháza tornyának és homlokzatának rendbetétele is.

belvárosbelvárosi közterület rendezési programKőfalvi ÁgnesMárki-Zay PéterReformátus ÓtemplomSzent Antal utca