Rusvai Miklós szerint a legnehezebb napok következnek – Merkely Béla szerint az oltottak hamarosan beülhetnek egy kávézóba is

A két kijelentés nem áll ellentétben persze egymással. Rusvai Miklós szerint a napokban tetőzhet a koronavírus járvány, Merkely szerint viszont a beoltottak, és akik átestek a betegségen, hamarosan akár kávézhatnak is egy presszó teraszán. De csakis ők.

Jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk, mondta a szennyvízadatokra hivatkozva Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint a 11. heti adatok alapján a szennyvízben mért koronavírus koncentráció növekedése megállt.

Merkely Béla szerint hamarosan egy kávézó teraszára is kiülhetnek és szabadon mozoghatnak azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen. Másokra viszont ez egyelőre nem igaz. Merkely ezt az RTL Klub Híradónak mondta. Azt nem tudja, hogy milyen „előjogokat” élvezhetnek majd ezek az emberek, de valamiféle különbségek lesznek.

Merkely szerint 5 millió ember átoltottsága kellene ahhoz, hogy 100%-os biztonságban lehessünk.

Duda Ernő szegedi professzor szerint 3,5 millió, a védőoltást megkapó embernél lehetne mondani, hogy felére csökken a megfertőzhető emberek száma.

Forrás: RTL Klub / Telex

Duda ErnőMerkely BélaRusvai Miklósvédőoltásvirológus