Rovarhotelt építenek a Szabadság téri óvodában

A Klímanócskák a beporzó rovarokat szeretnék megóvni az azokat megtizedelő környezeti ártalmaktól.

Környezetbarát mosószert készítettek borostyánlevélből és vízből, tisztítószert narancsból, ecetből és vízből, de virágokat is ültettek. Igaz csak a csoportszobában – mert kinn zuhogott az eső – a sárga pólóban, azaz a méhecske színű pólóban lévő gyerekek ma délelőtt a Szabadság téri óvodában. A Klímanócskák a beporzó rovarokkal foglalkoztak.

– Méhecskehotelt készítettem erre az alkalomra – mutatta a szép alkotását Krepsz Dávid, aki tojástartót, ragasztót, papírvirágokat (rózsát, tulipánt napraforgót) ragadott, s mintegy 20 perc alatt el is készült mindennel.

Dávid 20 percnyi munkával készített méhecskehotelt

– Azért kell védeni a méhecskéket, mert a mézük jót tesz a torkunknak, ha köhögünk, s mert beporozzák a virágokat – ezt már egy másik kisfiú, Horváth Nimród mondta. De kiderült, hogy ez csak egy szelete annak, amit a gyerekek tudnak, akik tisztában voltak, hogy ha nincsenek beporzó rovatok, nincsenek se zöldségek, se gyümölcsök, de kenyér sincs, mert a búzát is azok porozzák be. És nem csak a méhek, de a kabócáktól egyes pókfélékig sokféle rovar megteszi azt.

Bozókiné Szabó Ildikó óvónő, a vásárhelyi Klímanócskák program szakmai vezetője, mesterpedagógus azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen lecsökkent számú beporzók védelme nagyon fontos lett. – A Beporzók Hetén az oktatási intézményekbe járó gyerekek, így a Klímanócskák is arról tanulnak, mennyire fontosak és mennyire változatosak a beporzást végző fajok és mennyire fontosak a bogár- rovarhotelek, a beporzóbogár rétek. – A gyerekek ezekben a napokban azzal is foglalkoznak, mely virágok, növények azok, melyekkel ezt elősegíthetjük. És mennyire fontos, hogy otthon is legyen méhecskehotelünk – tette hozzá.

Az óvoda udvarán a gyerekek közösen építenek egy közös nagy bogár-, rovar- és méhecskehotelt, szalmával, az udvari fenyő tobozaival is kibélelve. Ez áprilisra készül el teljesen, s ez lesz sok foglalkozás témája is.

A gyerekek már tudják, hogy a rovarok száma a füst és a (főleg a mezőgazdaságban használt) vegyszerek miatt csökkent.

– Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban érzékenyítsünk ebben a témában, hogy a gyerekek hazavigyék a családjukba a környezetvédelmi szemléletet, hogy létrejöjjön egy társadalmi összefogás a beporzók érdekében – hangsúlyozta Bozókiné Szabó Ildikó.

A Szabadság téri ovi udvari kertében egyébként olyan virágokat ültettek már korábban, melyek egész évben teret, menedéket adnak a méheknek, rovaroknak.

Az ovisokhoz ellátogatott ma délelőtt Neumann György méhész is, akitől számos érdekes dolgot tudtak meg a méhekről és arról, hogyan készítik virágporból a mézet.

beporzó napHódmezővásárhelyKlímanócskákméhekszabadság téri óvoodavásárhelyi hírek