„Rosszabbra számítottam, ahhoz képest nem volt rossz” – megkezdődtek az írásbeli érettségik

2024-ben először érettségiznek a diákok az új, 2020-ban bevezetett Nemzeti Alaptanterv szerint. A magyar érettségi feladatsorban számos újítást vezettek be, például idén először kellett műveltségi tesztet kitölteni, és 18 év után újra volt témakifejtős esszé a feladatok közt. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban rendben zajlott a mai magyar írásbeli, és az általunk megkérdezett diákok többsége a várttal szemben nem érezte nagyon nehéznek a feladatsort.

Remélem, meglesz a jó erős hármas, én elsősorban a történelem és a testnevelés érettségire gyúrok – mondta el Kocsis Kristóf, aki az SZTE Mezőgazdasági Karán szeretne továbbtanulni.

Én a második témát választottam, amelyben Babits ars poeticáját és a költői hitvallását kellett bemutatni 500-800 szóban. Ezt egy kicsit nehéznek találtam, az 500 szó kicsit soknak tűnt – mesélte tapasztalatát Bognár Dorina Ilona, aki a változásokat nehezebbnek gondolta, de végül könnyű volt szerinte. A fiatal érettségiző lánynak, – aki az SZTE BTK angol-francia szakán szeretne továbbtanulni, – az Ady Endréhez kapcsolódó gondolattérkép-feladat tetszett a legjobban.

102 érettségiző diákunk van, közülük 96-an írták itt a gimnáziumban a középszintű érettségit, és hatan pedig emelt szinten vállalkoztak a megmérettetésre – tudtuk meg Kiszely Andrea igazgatóhelyettestől. Elmondta, az új érettségiről nem sokat tudtak, de úgy látta, a gyerekek megbirkóznak a kihívással, rendben töltik a feladatlapokat.

Mi voltunk az elsők, akik ezzel a rendszerrel írtunk. Rosszabbra számítottam, ahhoz képest nem volt rossz. Hála istennek nagyon jó novellaelemzési feladatot kaptunk, igazából nem volt nehéz, a műveltségi tesztre is jól felkészítettek minket a tanárok, rendben volt

– vallott tapasztalatáról Bereczki Nóra, aki a Budapest Gazdasági Egyetem turisztika szakán szeretne továbbtanulni.

Persze nem volt mindenki maximálisan elégedett a magyar írásbelivel, kritika is elhangzott.

Az a feladat, ahol egy verset kell befejezni, amit esetleg magyar órán nem is vettünk, nagyon a lexikális tudásra épít. A szövegértés nagy részét viszont meg lehetett oldani. A tesztfeladatsor nehéz volt, inkább a novellaelemzésre készítettek fel a tanáraink – nyilatkozta hírportálunknak három 12. B-s fiú, akik közül az egyik tanár szakon szeretne továbbtanulni.

Az írásbelik holnap a matematika feladatsorral folyatódnak. – Itt is kell újításokkal számolni, a témakörök egy része bővült, másik szűkült – tudtuk meg Kiszely Andrea igazgatóhelyettestől, aki bevallotta, az egyik csoport matematikatanáraként ő is izgul kicsit, milyen lesz, de reméli, nem lesz gond.

Bethlen Gábor Református GimnáziumérettségiHódmezővásárhelyírásbeliMagyarVásárhely