Roma alkotók beszélgettek a művészetről

A makói Gaudi Márton és Nagy Zoltán, valamint a kiskörösi Kunhegyesi Ferenc roma alkotó volt a vendége az Ősz, más szemmel beszélgetésnek csütörtökön este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

– Régóta tervezem, hogy olyan roma kulturális programot valósítsak meg, mely az álmom a városomban, s valójában most értem meg rá – mondta Halál Ákos, a program szervezője. – Egyrészt ősz van, a más szemmel alcímnek pedig az a mögöttes tartalma, hogy roma képzőművészeket hívtam a városba. Nagyon aktuálisnak éreztem ezt, mert Vásárhelyen olyan fejlődések történnek, melyek erősítik a romák és nem romák közti kapcsolatot. Ennek egyik kiváló példája, hogy a jövőben a tehetséggondozás nagyon nagy szerepet kap, hiszen hamarosan megnyitja a kapuit a Kaly Jag roma szakközépiskola – tette hozzá.

Halál Ákos azt tervezi, hogy jövő nyárra alkotótábort szervez, olyat, ahol nem csak a képzőművészet, hanem a tánc, a zene és az ízek is hangsúlyt kapnak.

Gaudi Márton amatőr festő a Tudatalattival a mélyebb kapcsolat című alkotásával érkezett az estre. – Édesapám keramikus, fazekasmester volt, egy időben gyakoroltam vele, csináltam agyag, azaz terrakotta szobrokat is. De a szobroknál meg volt kötve a kezem, ugyanis a végtelenséget nem bírtam kifejni tökélesen velük, ezért áttértem a festészetre, mellyel jobban kifejezhetem az álmokat, a kapcsolatokat, az emberi természetet.

Közel harminc esztendeje foglalkozik képzőművészettel autodidakta módon Nagy Zoltán, aki a legújabb, Tangó című képét vitte el az estre. – Az embereknek szükségük van arra, hogy kifejezzék önmagukat, van, aki ezt versben teszi, van, aki dalban. Van, aki kifesti és akad, aki kibeszéli. Mindenkinek szüksége van arra, hogy meg tudjon nyilvánulni. A festészet egy olyan nyelv, amit a beszéd nem tud pótolni. Azt szokták mondani, amit nem tudnak elmondani, azt lefestik. A festészet megmozdítja az ember érzelmi fantáziáját. – mondta.

Úgy látja, hogy a roma kérdés a művészettel csak úgy függ össze, hogy a romák közt is vannak olyanok, akik a művészettel fejezik ki magukat és ugyanolyan arányban fordulnak elő, mint a többségi társadalomban.

– Azért fogadtam el a meghívást erre az estre, mert egy nagyon kedves, értelmes cigányember hívott, nem mintha nem jöttem volna el, ha egy magyar ember hívott volna – mondta Kunhegyesi Ferenc. – Azt gondolom, ha egy ember képzőművész és fest otthon magának és kiállításokat csinál, attól még a szavak erejével is van közlendője. Azért jöttem el, mert nekem is van.

Az alkotó úgy érzi, akkor tud kiteljesedni, ha festett egy jó képet, a maga örömére, de örül, ha az másnak is tetszik. – Azt azonban nem tudom, hogy a művészetnek, képzőművészetnek van-e akkor ereje ma már, hogy formálni is tudjon. Nem titkolt szándékom, hogy alkotásaimmal, közlendőmmel szeretnék formálni is. Ez kisebb-nagyobb sikerrel – úgy gondolom működik is.

A beszélgetést vezető Halál Ákos kérdéseivel a fenti témákat járták körül az alkotók, az esten közreműködött a Kucu banda.

BFMKfestészetkerekasztakroma