Rohamtempóban írta át a jövő évi költségvetést a kormány

Hiába fogadta el a parlament el már az év közepén a 2023-ra szóló büdzsét, a gazdasági nehézségek miatt teljesen újra kellett gombolni a kabátot.

A kapkodásnak köszönhetően december 23-án délre eljutott odáig az Orbán-kormány, hogy a Pénzügyminisztérium bejelentette: elkészült a 2023 költségvetés átírásával, és azt elküldte véleményezésre a Költségvetési Tanácsnak. Ez nagyjából azt jelentheti, hogy szilveszterre lehet költségvetése az országnak, persze elképzelhető, hogy a tanács rohamtempóban gyorsan átnyálazza az anyagot.

Az anyag nem nyilvános, ezért nem lehet tudni, mekkora feladat vár a Költségvetési Tanácsra, amelynek Kovács Árpád az elnöke. A helyzetet bonyolítja, hogy a tanács tagja Matolcsy György is, aki a Magyar Nemzeti Bank elnökeként sokszor kritizálta Varga Mihály tárcáját. A jegybank vezetője és a pénzügyminiszter egészen másként képzelik ugyanis a válságból való kilábalás menetét, és abban sem értenek egyet, milyen tényezők vezettek a magas inflációhoz, a forint gyengüléséhez, valamint a gazdaság lassulásához.

Varga csak általánosságokban jellemezte a költségvetést, így pontosan nem lehet tudni, hol lesznek megszorítások, esetleg hol engedi el a gyeplőt a kormány. „Az ország biztonságos működéséhez, az energiaszámlához, a családok támogatásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövő évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil” – mondta Varga még a hét elején.

költségvetésMatolcsy GyörgyVarga Mihály