Robbanószerkezet volt a Zágrábban lezuhant drónon, Paks mellett repült el

Mario Banozic horvát védelmi miniszter megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint robbanószerkezet is volt a csütörtökön, Zágrábban lezuhant drónon. Hasonlóképpen nyilatkozott a katonai rendőrség vezetője, Vlado Kovacevic is – írja a Népszava.

A vizsgálat kimutatta, nem csak a drón, hanem a rajta lévő robbanószerkezet is szovjet gyártmányú volt. Vagyis egyértelműen megállapítható, hogy nem felderítő gépről volt szó. Banozic közölte, továbbra sem tudni, oroszoké vagy ukránoké volt-e a drón.

Banozic megerősítette, hogy a bomba felrobbant, de egyelőre nem tudni mikor, a becsapódás előtt vagy utána. „Most ennek az idejét próbáljuk meghatározni” – fejtette ki. Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat. „Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón” – húzta alá Banozic.

A pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le. Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol – mint a horvát védelmi miniszter rámutatott – szó lesz arról, milyen mulasztásokat követett el a drón kapcsán Magyarország és Románia.